Pitajte Pedijatra

Kao sto smo vise puta ponovili : ne postoje glupa pitanja, vec samo glupi odgovori.

Zato vas pozivamo da postavite pitanja nasem strucnom timu pedijatara, koji ce sa zadovoljstvom odgovoriti na svako od njih. Mozete postaviti pitanje u okviru dijela : KOMENTARI (Leave a Reply) – vasi podaci ce biti maksimalno zasticeni (vasa e-mail adresa nece biti objavljena).

 

4 Responses to Pitajte Pedijatra

 1. katarina says:

  gde cu naci odgovorna pitanja?

 2. bojana says:

  postovani, moj sin je rodjen 28.02.sa 3500, izasao iz porodilsta sa 3250g, dugacak 53. posle nekih 15-tak dana poceo je da povraca u mlazu i izgubio je na kilazi do 19-tog.03 imao je 2760g. zavrsili smo u bolnici gde mu je konstatovan GER.Odmah smo poceli sa Aplamil AR, ali sam ga nastavila i dojiti, ne precesto ali do 4 puta dnevno. sada smo teski 3610g,ali smo po merenju sestre porasli svega 0.5cm. zanima me da li je to zabrinjavajuce,i hocemo li uspeti nadoknaditi izgubljene kilograme…? Molim vas pomozite jer se on u poslednjih par dana cesto budi, slabo spava i jako je nervozan pri kraju hranjenja… veliki pozdrav

  • Postovana,
   Ako su moje kolege pedijatri zadovoljni tzv. fizikalnim nalazom i rezultatima učinjenih analiza tokom bolničkog tretmana (sigurna sam da zaista jesu), nemate razloga za brigu. Dakle, bebe porastu u dužinu za prvi mjesec do 5 cm, sa navršenih 3 mjeseca imaju 10 cm više u odnosu na porođajnu, a 25cm sa punih 12 mjeseci ( uz to dječacima dodajemo 0.5cm koliko su u prednosti u odnosu na djevojčice). Ono što je važno vezano za Vašu bebu jeste tzv. “catch-up” ili kompenzatorni rast. To je biološki fenomen ubrzanog rasta nakon bolesti. Očekujte to u narednom periodu. Osim toga,iskustvo iz prakse pokazuje da se nekada pojavljuje nesklad u mjerenju beba različitim metodama (dužinomjetrom ili običnom “trakom” metrom). Zato je bitno da u istoj ordinaciji ubuduće obavljate kontrolna mjerenja.

   Srdacan pozdrav

   Dr Indira F

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arhiva