Predavanje o reproduktivnom zdravlju zenaUdruženje žena i djevojaka Odbora islamske zajednice Bar i Islamskog kulturnog centra Bar nedavno su organizovali veoma zanimljivo predavanje na temu “Reproduktivno zdravlje žena”.
Predavanje je održao specijalista ginekologije i akušerstva dr Fehmija Fetahović, koji je na samom početku istakao važnost i neophodnost informisanja o ovoj temi, potkrijepljujući ih činjenicom da 20% žena i 24% muškaraca imaju problem sa reproduktivnim zdravljem.
Dr Fetahović je govorio o planiranju trudnoće, liječenju steriliteta, kontroli trudnoće, dojenju, raku grlića materice i kada je pravo vrijeme da se posjeti ginekolog, a kao najveće probleme današnjice sa kojima se suočavaju ginekolozi naveo je rano stupanje u intimne odnose, neželjenu trudnoću, neinformisanost pacijenata, kao i neosnovan stid da postave pitanje o zdravlju. On je naveo da ne treba zanemarivati signale i znakove koje naše tijelo alarmira ne bismo li se probudili iz nemara i posvetili pravovremenom liječenju i oporavku.

Predavanje o reproduktivnom zdravljuPredavanje dr Fetahovića je organizovano u Kongresnoj sali Islamskog kulturnog centra Bar, a bilo je interaktivnog karaktera, pa je publika bila veoma aktivna i postavljala brojna pitanja iz oblasti ginekologije i akušerstva. Mnoštvo postavjenih pitanja potvrdilo je da su teme ovakve vrste i te kako potrebne.

Na kraju predavanja, dr Fetahović je prisutnim damama poklonio vaučere za pregled

Izvor : BarInfo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arhiva