Slika zaslona 2014-06-04 u 16.22.14Ljetnji dani dolaze i jedno, ako ne i najčešće pitanje trudnica ovih dana je : ” Mogu li se sunčati i plivati u moru?”.

Za sunčanje sam već pisao u tekstu Suncanje u trudnoci , a o plivanju par rijeci.

Ukoliko je trudnoca “normalna” kako cesto zovemo trudnocu bez tegoba kao sto su bolovi, krvarenje, upalne promjene vagine i grlica..i uz konsultacijom sa ginekologom koji Vam kontrolise trudnocu, mozete plivati i to se i preporucuje jer je plivanje izuzetan sport  koji povoljno dijeluje na organizam trudnice.

Treba voditi racuna da u vodu ulazite lagano, da temperatura nije previse niska ni visoka. Birajte stil plivanja kako vam odgovara, ali  je najbitnije da sve to radite do granice ugodnosti. U vodi mozete raditi i lagane vjezbe disanja,  vjezbe karlice , ramenog pojasa…

Svi pokreti u vodi se lakse izvode i zato koristite plutanje kao dobar ambijent da pokrecete  aktivirate sve grupe misica. Napravite svoj ritam i redosljed vjezbi.  Najlakse je poceti od misica lica : lagano stezite i opustajte misece oko oka usana, celo, zatim prelazite na misice vrata tako sto radite vjezbe savijanja naprjed nazad, bocno savijenje glavi i zavrsite sa kruznim vjezbama u jednu pa u drugu stranu.

Rameni pojas misica koji aktivirate ce itekako prijati trudnici jer cete odmah osjetiti olaksanje kada rukama kroz vodu budete pravili pokrete kao da “skupljate “vodu..

Opusteno kreirajte vjezbe i pokusavajte da aktivirate svaki misic vaseg tjela.

Tokom plivanja i vjezbanja u vodi veoma je vazno da pravilno disete.  Duboki udah na nos i lagano ispustanje vazduha, “duvanje svjece”  aktivirace dijafragmu i medjurebarne misice i bice idealna priprema za porodjaj.

I jos jedna vazna napomena u morskoj vodi dok udobno plutate stezite misic podizac cmara , tako aktivirate misice karlicnog dna koji su veoma bitni u samom aktu porodjaja i napinjanja.

Nakon plivanja odmah zamjenite mokar kupaci suvim.

Plivajte u ranim prijepodnevnim satima i kasno popodne. Izbjegavajte  duze suncanje i koristite zastitne kreme.

Uzivajte u kupanju i plivanju.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arhiva

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.