Nekada se pored velike priče o bolestima , njenim uzrocima , rizicima i mogićim komplikacijama zaboravi da se jasno i jednostavno objasni ženi kako da koristi neki lijek koji je tokom tog pregleda propisan. Koriscenje strucne  terminologije  koju pacijentkinje cesto nece potpuno shvatiti za rezultat ima da se lijek ne koristi onako kako bi trebalo. Uspjeh lijecenja itekako zavisi od toga da li se neki lijek pravilno koristi. Kod lokalnog lijecenja to je izuzetno vazno.

Znam ovo  iz mog dugogodisnjeg iskustva jer cesto se podrazumjeva da je žena već koristila vaginalete i onda nakon pregleda joj propisujem recept i kažem…  Kada završite sa terapijom doći ćete na kontrolni pregled. Vaginalete koristite jednom dnevno uveče.

Kad podigne lijek i dođe kući, otvori kutiju i ugleda oblik čepića. kuglice, rakete, svijeće…

vaginaleteNije rijetko bilo da su neke žene pokušale da progutaju vaginalete, jer im ginekolog nije jasno objasnio kako se to koristi, doduše nisu ga ni pitale, a sve ono što se podrazumjeva po pravilu ne uradimo kako treba.

Šta se dešava ako žena prvi put koristi vaginalete?Ako ta žena nema nekog koga će da pita ili joj je prosto “blam” da to nekoga pita jer ima 28 godina i prvi put treba da stavlja vaginalete jer  do sada nije imala potrebe, možda će ovi moji savjeti pomoći.

Par savjeta o tome kako se koriste vaginalete. Biće nekom od koristi…

 • Prije upotrebe uvjek treba pročitati i prospekt lijeka i provjeriti rok upotrebe.
 • Vaginalete se stavljaju uveče pred spavanje kada se završi sa tuširanjem , oblačenjem pidžame, pranjem zuba i…nema više potrebe da ustajete iz kreveta.
 • Otvorite vaginaletu i izvadite iz njenog pakovanja.
 • Nema potrebe koristiti rukavice , dovoljno je dobro oprati ruke prije i nakon stavljanja vaginalete.
 • Vaginaletu gurnuti duboko u vaginu.
 • Nekada je lakše ako vaginaletu nakvasite vodom.
 • Treba znati da se nakon nekih vaginaleta (primjer Povidon jod) sekret pojača i izlazi više tešnosti iz vagine pa vam je potreban uložak.
 • Nakon stavljanja vaginalete ne treba imati seksualne odnose.
 • Ako se osjeti svrab, peckanje, krvarenje nakon stavljanja vaginalete  treba prestati sa stavljanjem i obavjestiti svog ginekologa.
 • Vaginalete će se u vagini rastvoriti/rastopiti.

 

15 Responses to Kako koristiti vaginalete

 1. Nella says:

  Postovani Dr.Feko,

  Pri uradzenom mikrobioloskom ispitevanjem utvrdzeno je da imam E.Coli bakteriju i otsutnu normalnu vaginalnu floru. Dobila sam terapiju Polyginax,Acidosalus i Linex Lady i antibiotik koi sam trebala da pijem jednom dnevno uz koriscenje vaginaleta.Pri davanje terapije moj ginekolog mi nije naglasijo da ove vaginalete treba da korisitm posebno,t.e. kad zavrsim Polyginax da pocnem da Acidosalus,i na kraj Lunex Lady.Ja sam korisitla sve tri istovremeno sa razmahom od dva sata .Prvo Linex Lady,posle dva sata Polyginax, i na kraj Acidosalus( 7 dana) .Sad sam prekinula terapiju jer sam saznala da sam je koristila pogresno, pa bi zelela da mi kazete dal mogu imati nekoih posledica od ovog i kako nastaviti terapiju dalje. 🙁 Hvala vam unapred

 2. lenka says:

  Postovana,

  u poslednjih nedelju dana sam primetila simptome kandide i uzela na svoju ruku canesten3 tablete. ono sto sada po prvi put primecujem, a koristila sam ih i ranije, jeste to da mi se tableta ne rasvori do kraja, sta vise, nalazim komade tablete na donjem vesu, ali tek uvece, pred stavljanje nove vaginalete, u toku dana nema nikakvih tragova. da li znate koji je uzrok toga i da li je to normalna pojava?

  Hvala unapred!

 3. Sanja says:

  Pozdrav
  Pijem polygynax vaginalete, to mi je prvi put da ih uopste koristim pa sam malo neupucena. Ujutro kada ustanem izgleda kao da je rastopljeni sadrzaj vaginalete iscureo i to nastavlja da traje i dalje tokom dana tako da mi je potreban ulozak. Sadrzaj je belicaste boje,tecan. Da li je to normalno?
  I jos nesto,cesto se desi da mi stavljanje bude neugodno zbog suvoce vagine pa da li je u redu ako koristim malo lubrikanta (durex) da je laske stavim?

  Hvala!

  • Postovana,Postovana,
   “pijem vaginalete”? Treba da ih stavljate u vaginu duboko uvece pred spavanje . Nakvasite malo vodom nema potrebe za lubrikantom. Normalno je da iscuri malo sadrzaja koji je rastopljena vaginaleta sa sekretom Ne brinite.pijem vaginalete”? Treba da ih stavljate u vaginu duboko uvece pred spavanje . Nakvasite malo vodom nema potrebe za lubrikantom. Normalno je da iscuri malo sadrzaja koji je rastopljena vaginaleta sa sekretom Ne brinite.
   Srdacan pozdrav.rdacan pozdrav

 4. milica says:

  Imala sam malo nelagodan osecaj u vagini, i htela sam da vidim o cemu je rec…u unutrasnjojsti je bo gust, beli, bezmirisni sekret.. prvi put sam se susrela sa tim, pa se pitam je li to normalno ili nije? inace od pre dva meseca imam odnose pa se plasim nije li od toga? :/ htela sam da kupim neke pripodne vaginalete i stravljam ih, kako bi se smirilo…samo nisam sigurna ima li potrebe za tim, i koliko moze biti stetno? i ako je odgovor potvrdan, koje bi mi preporucili? hvala unapred 🙂

 5. Ljiljana says:

  Zdravo svima,ranije nisam koristila vaginalete ,vasi komentari su dosta pomogli ali bih ipak da pitam neke stvari.Koje vaginalete se mogu dobiti bez recepta?Koja je efikasnost vaginaleta ukoliko tokom noci kao sto cujem iscure?I koliko vremena treba da prodje do sledeceg odnosa nakon koriscenja vaginaleta?

  • Postovana,
   u principu , osim Balans activ gela, Relactogela, rastvora za ispiranje…, biljnih vaginaleta od kantariona isl preparata za sve vaginaleta ce Vam trebati preporuka ginekologa ili recept. Moj savjet je da ne koristite vaginalete samoinicijativno jer nekada mozete napraviti vecu stetu , nego korist. Ne treba brinuti ako vaginaleta “iscuri” jer je odredjena kolicina vaginalete se oslobodila i ostala u vagini, i cesto je to dovoljno za terapijski efekat.Nakon zavrsene terapije sa vaginaletama, ako su tegobe prosle, dovoljno je tri dana da prodje i mozete imati seksualne odnose, ukoliko Vas ginekolog nije savjetovao da prvo napravite kontrolni pregled i kontrolne mikrobioloske analize.
   Srdacan pozdrav

 6. nedushka says:

  Meni se vaginaleta nije rastopila skroz tj ostao mi je deo 🙁
  Sta da radim i kako je to moguce?
  Hvala

 7. A says:

  Postovani,

  Ako partnerica koristi vaginalete da li bi se i partner trebao liječiti?

  Srdacan pozdrav

  • Postovani,
   u većini slučajeva je potrebno istovremeno liječenje i partnera. Nekada ukoliko se radi o infekciji koja nije seksualno prenosiva i muskarci nemaju tegoba onda ne treba lijecenje oba partnera samo je neophodno uzdrzavanje od seksualnih odnosa tokom lijecenja.
   Srdacan pozdrav

 8. dashka radonjic says:

  ovo mi je sve poznato, ali kad god treba da stavim vaginaletu ja se unervozim. Milion pitanja- sto ako je ne stavim dobro, sto ce biti ako se ne rastopi itd.
  jednom mi se desilo da se vaginaleta uopste nije rastopila i ujutro sam je izvukla citavu, ne znam kako sam to izvela.

  Pozdrav
  super sajt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arhiva

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.