Prazna koljevkaVeoma je teško nama ginekolozima da saopštimo trudnici da je plod uginuo i da je došlo do spontanog pobačaja, a onda možete zamisliti kako je teško samoj trudnici i budućim roditeljima kada im se to desi.

Posebna trauma za njh je kada pri redovnoj ultrazvučnoj kontroli ,do tada normalne trudnoće, saznaju da njihova trudnoća nije kako treba, da je plod uginuo, da se ne registruje srčana akcija.

Uglavnom spontani pobačaj je praćen vaginalnim krvarenjem i bolom u donjem djelu stomaka , ali ne rijetko trudnice nemaju nikakve simptome i ne znaju da je plod uginuo već se to utvrdi pri rutinskoj ultrazvučnoj kontroli.

Trauma se “duplira” ako je to dugo očekivana trudnoća, ako je to rezultat mukotrpnog puta ispitivanja i liječenja infertiliteta, raznih intervencija, testiranja,procedura, čekanja u raznim čekaonicama privatnih i drzavnih ordinacija, klinika za vantjelesno oplodjenje….

Kako je moguće posle svega? Pa bilo je sve dobro na zadnjoj kontroli ? Da nije ginekolog pogrješio? Ali ja ništa nisam osjetila ? …i mnoga pitanja krenu da pune glavu majke / budućih roditeljea  kada saznaju da je došlo do spontanog pobačaja.

Onda je sledeci talas pitanja u kojima trazimo razlog i krivca: da nisam ja nesto napravila lose? Da nisam nesto pila, jela sto je stetno za trudnocu? Mozda sam je povrjedila tokom polnih odnosa, mozda sam uradila nesto lose? Mozda sam mogla to necim sprijeciti? Itd, itd…

Ako ste imali spontani pobačaj, nemojte trošiti puno vremena na pitanje zašto?

Kako izgleda spontani pobačaj?

Najraniji znak spontanog pobačaja je vaginalno krvarenje  koje može biti različitog intenziteta. Uz krvarenje se najčešće javljaju bolovi u donjem dijelu stomaka, a kod kasnog spontanog pobačaja i oticanje plodove vode.

Nije svako krvarenje  znak spontanog pobačaja, a pogotovo ako se radi o vrlo ranim oskudnim krvarenjima na samom početku trudnoće.

Ova oskudna krvarenja mogu se javiti i tokom procesa usadjivanja oplođene jajne ćelije /implantacije – implantacijsko krvarenje.

Zbog  mogućih posledice krvarenja u trudnoći, svako krvarenje  mora se shvatiti ozbiljno i uvijek će se označiti kao prijeteći spontani pobačaj.

Ukoliko uz krvarenje i bolove u donjem dijelu trbuha dolazi do otvaranja grlića materice, radi se o započetom pobačaju ili pobačaju u toku.

U svim ovim slučajevima terapija je : prije svega strogo mirovanje uz terapiju gestagenim preparatima (Dabroston tab, Utrogestan kaps) koji na određen način  opuštaju maternicu.

Spontani pobačaj se obično dijeli na biohemijski i klinički pobačaj.

Poseban problem predstavljaju ponavljani ili habitualni pobačaji kada se jave tri ili više spontanih pobačaja.

Biohemijski pobačaj je  prekid trudnoće koja se nikada nije mogla klinički dokazati (ginekološkim i/ili ultrazvučnim pregledom). Kod biohemijske trudnoće i biohemijskog pobačaja tok ove vrlo kratke trudnoće prati se isključivo biohemijskim analizom hormona iz krvi: nivo ß-hCG .

Klinički pobačaj može biti  rani i kasni .

Rani pobačaj je prekid trudnoće prije 16. nedelje  trudnoće, a kasni pobačaj  nakon 16. nedelje.

U ovim trudnoćama osim analizom hormona trudnoće iz krvi trudnoća se mogla pratiti i  ultrazvukom.

Učestalost biohemijskih pobačaja je 40 – 45%, a učestalost kliničkih (ranih i kasnih) pobačaja iznosi 10 – 15%

Koji su razlozi spontanog pobačaja i šta to može da se uradi prije sledeće trudnoće da se ne ponovi ista priča ??

Najčesći  uzroci spontanog i ponavljanog pobačaja su:
– poremećaj oplodjene jajne ćelije zbog  genskih poremećaja, infekcija, otrova, fizičkih ili hemijskih faktora (primjer jonizujuce zračenje)
– imunološki poremećaj kada dijete ima antigene koje je naslijedilo od oca i majčino tijelo ga prepoznaje kao strano tkivo i razvija antitjela
– slabost grlica  maternice (insuficijentni grlic koji je skraćen ili otvoren)
– hormonskih poremećaja: šećerna bolest majke, bolesti štitnjače, slabost  žutog tijela koje proizvodi hormone potrebne u trudnoći (progesteron)
– bolesti majke ili ploda koje dovode do nedovoljne funkcije srca, bubrega, jetre ili drugih organa, poremećaja zgrušavanja krvi, sistemske infekcije id.
– poremećaj građe maternice ( urodjene anomalije, pregrade, polipi, miomi…)
– pušenje i drugi štetni agensi kao sto su različiti lijekovi
– trauma ploda, tokom dijagnostičkih zahvata u ranoj trudnoći (biopsija, rana amniocenteza,CVS)

I mnogi drugi nepoznati uzroci

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arhiva