Šta obuhvata preventivni pregled kojim treba da se isključi kacinom grlića materice?

Preventivni ginekoloski pregled koji se radi da bi se na vrijeme otkrio karcinom grlića materice obuhvata : ginekološki pregled pomoću spekuluma (instrumenta koji se stavlja u vaginu i pomaze da se uoči grlić materice), kolposkopiju ( pregled pomoću posebne vrste mikroskopa koji uveličava sliku grlića nekoliko puta i olakšava ginekologu da uoci i najsitnije promjene na povrsini grlica materice), uzimanje Papanikolau testa (analiza celija epitela grlica i otkrivanje promjena u samim celijama ).

Šta je to Kolposkopija?
Kolposkopija je metoda kojom se pomoću specijalnog mikroskopa sa velikim uvećanjem posmatra vulva ,vagina i grlić materice. To je potpuno bezbolna dijagnosticka metoda. Tokom ove metode se pokušavaju otkriti najranije promjene na grliću materice koje se mogu razviti kasnije u karcinom.Kolposkopija služi da se i tačno odredi mjesto sa kojeg se uzima isječak tkiva za patohistološku analizu ( biopsija grlića materice) ukoliko se posumnja na atipičnu promjenu. Pri kolposkopiji se grlić materice premazuje i sa rastvorom sirćetne kisjeline i Lugolovim rastvorom koji sadrzi jod ( tzv Schilerova proba) i posmatra grlic nakon tog premazivanja jer se atipicne promjene ne boje Lugolovim rastvorom ili pak postaju vidljivije nakon premazivanjem sa rastvorom sircetne kisjeline.

Koliko su rezultati dobijeni ovim pregledom pouzdani?
Kolposkopijom se mogu otkriti promjene na grliću koje mogu da progrediraju u karcinom grlića materice u visokom procjentu od 60 do 85 %. Ukoliko se kombinuje sa uzimanjem Papanikolau testa taj procenat otkrivanja raka grlića materice je mnogo veći cak po nekim autorima i do 98 %. U poslednje vrijeme uz ovaj pregled se preporučuje i testiranje na infekciju HPV virusima koji se povezuju sa nastankom karcinoma grlića materice.

Koliki je savjetovani razmak izmedju dva pregleda?
Koliko često treba raditi ove preventivne preglede zavisi od stanja grlića, prisutnih faktora rizika. Ukoliko nema promjena na grliću, preventivni pregledi se savjetuju da se rade jednom godinje. Postoje protokoli koji preporučuju i preglede na 3 godine, ali ukoliko postoje uslovi iskustvo iz prakse je pokazalo da je optimalno preventivni pregled na rano otkrivanje karcinoma grlića materice uraditi jednom godisnje.

Da li je i koliko sam pregled bolan?
Ukoliko ne postoje neke patoloske promjene u smislu infekcije i upalnih procesa ovaj preventivni pregled je potpuno bezbolan. Savjetuje se da se ne radi nakon seksualnih odnosa, nakon korišćenja vaginaleta, i nakon najmanje 5 dana od završetka menstruacije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arhiva