Bol u dojkama je veoma česta pojava kod žena. Medicinski termin za ovu pojavu je mastodynia ili mastalgija. Bol se može pojaviti u različitima fazama života žene. Jačina i lokalizacija bola je različita. Može imati karakter tupog bola, oštrog probadajućeg, pulzirajućeg , stalnog bola. Može se osječati samo u jednom djelu dojke, u predjelu bradavice, u cijeloj dojci, u jednoj ili obje dojke , u predjelu pazuha.

Različiti su uzroci bola, ali nekada ovaj bol dovodi do  straha kod žena i to im remeti svakodnevni život. Obično se žene plaše od raka dojke. Najčešće bol vremenom prestaje. Najveći procenat bola u dojkama je vezan za menstruaciju on se pojača prije i nestaje nakon menstruacije.

Premenstrualna osjetljivost u dojkama je izražena kod žena koje koriste hormonsku terapiju. Tkivo dojke je osjetljivo na hormone zato je pred menstruaciju zbog povećane koncentracije hormona-estrogena ono osjetljivije. Žljezdano tkivo dojke pod uticajem hormona buja , a nakon menstruacije pada koncentracija hormona i smanjuje se otok tog tkiva , a samim tim i bol u dojkama. Ponekad su dojke osjetljive i tokom cijele menstruacije.

Uticaj hormona  dovode i do uvećanja dojki , ponekad se mogu napipati i čvorići.

Osim hormona bol u dojkama može da nastane i kod: različitih upalnih procesa u dojkama, cisti i fibroadenoma, povreda, uvećanja dojki kod gojaznosti, nošenja grudnjaka koji je neodgovarajuće veličine, uzimanja lijekova, bolesti kože, mišiča..uzimanja previše slatkiša, kofeina iz kafe, čaja, Coca cole, energetskih napitaka.

Treba još jednom naglasiti da bol u dojkama ne znači da postoji rak dojke, ali bol je signal koji nam šalje organizam da se nešto dešava u tkivu organa u kojem se javlja bol.

Potrebno je obaviti ljekarski pregled , ultrazvučni pregled dojki, mamografiju ukoliko je predloži ljekar i druga ispitivanja.

Savjet za bolne dojke :

 • pravilna ishrana sa smanjenim unosom slatkiša, kofeina, energetskih napitaka,
 • izbjegavanja pušenja ,
 • izbjegavanja povreda dojki,
 • nošenja adekvatnih grudnjaka,
 • upotreba  pregesteronskih krema koje mogu smanjiti bolove.
Tagged with:
 

3 Responses to Bol u dojkama

 1. mia says:

  Imam pitanje… Isti problem imam i ja..dojke su mi se nabujale a i vidljive su zile..ja imam problema sa štitnjacom..to nemora znaciti da sam trudna makar sam imala odnos s deckom al samo jednom

 2. marija says:

  Hvala vam za ovaj clanak. Zelim samo da podelim svoje iskustvo, u smislu da je ovo poslednje sto ste naveli meni pomoglo. Uvek pred menstruaciju su me bolele dojke i imala sam i kao male cvorice pred kraj ciklusa. Jedna dr mi je rekla da je to normalno. Ali, drugi lekar mi je preporucio progesteronski gel za dojke koji mi je pomogao – nemam vise bolove kao ranije, a i cvorici su se smanjili. Tek ga koristim manje od mesec dana, nadam se da ce mi do kraja sve srediti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arhiva