Vetrikalna transmisija HIV infekcije znači prenošenje infekcije sa majke na dijete. MTCT ( mother-to-child-transmision).

Takav vid prenošenja infekcije se dešava tokom trudnoće, porodjaja i dojenja.

Kako spriječiti da do ovakvog vida prenošenja HIV infekcije ne dodje?
Kako spriječiti da nam ne obole djeca od HIV infekcije, jer najveći procenat djece ispod 15 godina života koja žive sa HIV infekcijom su dobila infekciju upravo vertikalnom transmisijom.

Postoji nekoliko načina kako se ovaj rizik može smanjiti na najmanju moguću mjeru:

  • informisanje trudnica o vertikalnoj transmisiji
  • uvodjenje testiranje svih trudnica na HIV infekciju u prvom trimestru trudnoce
  • adekvatno lijecenje trudnica kod kojih se otkrije HIV infekcija
  • informisanje HIV oboljelih trudnica da nakon porodjaja ne doje

Kako je to kod nas u praksi?

Kada trudnica dođe na pregled kod izabranog ginekologa u Domu  zdravlja savetuje joj se da pored redovnih analiza uradi i test na HIV. Testiranje se nudi , nije obavezno već je dobrovoljno. Vazno je da se ovo testiranje uradi u prvom trimestru  trudnoce.

Ukoliko se ispostavi da je test pozitivan, ženi se objasni čitava situacija. Ona može da napravi “reproduktivni izbor”  da abortira ili da rodi. Uz pomoć najnovije antiretrovirusne terapije i stalnih ljekarskih kontrola šansa da beba dobije virus je svega dva odsto, jer se ljekovima količina virusa kod trudnice smanjuje na minimum.

Trenutno se testiranje na HIV infekciju u C.Gori moze obaviti u Savjetovalistima za dobrovoljno, povjerljivo  i anonimno savjetovanje i testiranje  koja rade skoro u svim domovima zdravlja, u Institutu za javno zdravlje , u sluzbama za transfuziologiju,  u privatnim laboratorijama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arhiva