Stanje koje mnogim ženama donosi velike nevolje i za koje često nemaju rješenje je PMS .Te smetnje se obično javljaju nekoliko dana prije očekivane menstruacije i često traju sve do početka menstrualnog krvarenja.

Žene ih opisuju kao : nemir, nervoza, promjena raspoloženja i laka glavobolja.

Teži oblici premenstrualnih tegoba, koje, u stvari, i karakterišu sindrom premenstrulne napetosti, redje se javljaju, ali mogu biti veoma izraženi i neugodni.

Psihičko stanje žene može biti toliko poremećeno da se približava psihotičkim stanjima, što dovodi do neadekvatnih reakcija, čime se žena izlaže konfliktnim situacijama sa okolinom. Nezavisno od psihičkih promjena. u to vrijeme kod žena mogu da se jave vrlo jake glavobolje, koje ponekad imaju osobine izrazitih migrena.

Simptomi premenstrualne napetosti djelimično se objašnjavaju premenstrualnim otocima-edemima koji se u to vrijeme stvaraju u različitim tkivima žene usled zadržavanja tečnosti u njima.

Otoci se obično javljaju nekoliko dana prije menstruacije, kada se kod njih javlja izražena poliurija -često mokrenje. U isto vreme nastaju i ostali simptomi premenstrualne napetosti. Ovo stanje može da se javi tokom cijelog generativnog perioda  žene, ali je najčešće kod žena u četvrtoj deceniji.

Zapaženo je da se javlja u toku ovulatornih ciklusa, te se uzima kao jedna od kliničkih znakova ovulacije.

Postoji više načina kako se boriti protiv ovih smetnji, ali nemojte preskočiti pregled kod svog ginekologa.

Cilj je da vi te tegobe prepoznate i da kada ih povežete sa dobijanjem menstruacije, onda posjetite ginekologa koji će pokušati rješiti problem.

 

Tagged with:
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arhiva