Dolazak brata ili sestreRođenjem drugog djeteta dinamika unutar porodice se značajno mijenja. Dolazak bebe utiče fizički i emocionalno na sve članove porodice, a pogotovo na starije dijete.

Novorođenče zahtijeva puno pažnje, međutim ovo je izuzetno osjetljiv period i za stariju djecu koja će takođe tražiti dodatnu pažnju roditelja. Pokušajte pripremiti starije dijete na dolazak bebe i prije nego se rodi. Razgovarajte s njim o dolasku nove bebe. Čak i oni najmlađi trebaju malu pripremu i objašnjenje šta se zapravo događa i šta će se dogoditi.

Koristite dječije slikovnice i enciklopedije kako biste lakše objasnili djetetu proces trudnoće, porođaja i brige za bebu.Razgovarajte o porođaju. Napravite plan o tome kome ćete ostaviti starije dijete kada porođaj počne. Recite djetetu da će biti neko vrijeme (dan, dva) bez vas, samo sa tatom ili da će par dana ostati kod  bake, tetke, rođaka…i  da se to može desiti iznenada. Ne zaboravite mu reći koliko ga volite i koliko se radujete vašem povratku iz porodilišta.

Prije nego se beba rodi kupite poklon za starije dijete. Preporučuje se kupiti i jedan za novu bebu koji će vaše veliko dijete pokloniti novom brati ili sestri. Najbolje bi bilo da takvu kupovinu obavite zajedno sa djetetom.

Ono što je jako bitno, uključite partnera u sve pripreme, jer kada beba dođe on će biti taj koji će preuzeti i neke od vaših uloga u životu starijeg djeteta.

Ali, imajte u vidu, da bez obzira koliko ste pripremali starije dijete na novu situaciju, izazovi su neizbježni. Mnogi roditelji vjeruju da bi starije dijete trebalo sve shvatiti i poslušati ih, ako mu dovoljno dobro objasne, ali vođena  ličnim iskustvom sklonija sam da se saglasim sa zagovornicima „prirodnog roditeljstva” i da dodam da u ovom slučaju objašnjavanje često ne pomaže u potpunosti,jer kako oni kažu “kao što ne bi pomoglo kada bi suprug doveo još jednu ženu doma i lijepo vam objasnio da ćete ga od sada dijeliti s nekom novom ženom koja će živjeti s vama i spavati u vašoj sobi.” .

Kako će reagovati prvo dijete uglavnom zavisi o dobi djeteta. Mlađa djeca će teže verbalno izraziti svoje osjećanja te češće reaguju regresijom, tj. počnu se ponašati kao da su se vratili na raniju razvojnu stepenicu – mogu npr. ponovo tražiti cuclu koju su već bili odbacili, ili pak insistirati da ponovo piju iz bočice I sl. Druga djeca pak mogu tražiti pažnju odbijanjem hrane, otporom, burnim plačem. Naravno, ljubomora je sasvim normalna i očekivana. Što je dijete starije to će lakše moći prepoznati i riječima izraziti šta osjeća. Najčešće su neprijatne reakcije prolazne i mogu se olakšati ako roditelji pažljivo posmatraju i slušaju starije dijete te unaprijed dogovore ko će mu i na koji način posvetiti dodatnu pažnju.
Većini djece dolazak ‘konkurencije’ automatski aktivira prirodnu ugrađenu reakciju borbe za  ekskluzivnu pažnju, posvećenost i povezanost s mamom. Taj impuls je jači od djeteta i roditeljevih logičnih objašnjenja, a pokušavanje sankcionisanja ponašanja koja proizlaze iz njega samo pogoršava situaciju. Takvo, za dijete krajnje bolno unutrašnje stanje, treba biti umireno njegovim konkretnim iskustvom da i dalje ima dobar kontakt i bliskost s mamom. Kakav god bio raspored nove bebe, potrudite se provesti što više vremena sa starijim djetetom. Ako dojite, dozvolite mu da sjedi pored vas; možete za to vrijeme razgledati slikovnicu, slagati kockice ili jednostavno zajedno gledati crtani film ili slušati dječije pjesmice.

Dozvolite starijem djetetu da se bavi bebom. Ako je dovoljno veliko, stavite mu je na kratko u krilo, zamolite ga da pokrije bebu, ili da vam doda pelenu. Nemojte kritikovati starije dijete ako malo grublje pristupi bebi, umjesto toga pohvalite ga kada je nježan i brižan. Tako će naučiti da voli i pazi novog člana porodice. Ohrabrite dijete da vam pomogne oko brige za bebu, ali ne insistirajte ako ne pokaže interesovanje.

Iako u početku nećete moći biti fizički prisutni u svim aktivnostima vašeg velikog mališana kao što ste to do sada bili, vodite računa da s njim razgovarate o svemu što mu se dešava: o prijateljima, vrtiću, školi, sportu, bilo čemu što je sastavni dio njegovog života. Tako ćete mu pokazati kako ste itekako prisutni, iako ponekad ne možete stići na sve.

Dozvolite starijem djetetu da se malo bučnije igra, nemojte ga stalno utišavati. Takođe, treba mu omogućiti i da pozove prijatelje sa kojima se igralo i družilo i prije dolaska bebe. Bebe su izuzetno fleksibilne i mogu se navići na sve nove situacije. Bilo bi mudro ne navići bebu na potpunu tišinu za vrijeme spavanja. U početku možete upaliti radio ili TV dok beba spava, ili tiho razgovarati, te obavljati svakodnevne poslove pri tome ne pokušavajući biti potpuno nečujni. Tako ćete sebi olakšati i stvoriti uslove za starije dijete u kojima se može igrati, a da ga pri tome stalno ne opominjete kako će probuditi bebu.

Ako imate tinejdžera, njihova glavna briga će vjerovatno biti kako da zadrži svoj ritam i navike sada kada je porodica dobila novog člana. Pokušajte u određenoj mjeri zadržati svakodnevni ritam i aktivnosti vašeg tinejdžera. Ako ste pratili vaše starije dijete na sportske i druge aktivnosti, nema razloga da ponekad ne povedete bebu sa sobom. Male bebe jako su prilagodljive i mnogo je bezbolnije navići bebu na vožnju do sportske sale, nego promijeniti raspored starijeg djeteta. Za roditelje, to je nešto malo zahtjevniji zadatak, ali za djecu je od velike važnosti da znaju kako dolaskom bebe nisu na „gubitku“.

Emocionalna stanja u vidu netrpeljivosti  prema mlađem djetetu trebaju biti dozvoljena, a ne zabranjivana i dijete mora osjetiti da ga čak i takvog mama jednako voli. Recimo, tipičan dvogodišnjak će u jednom trenutku sav radostan ljubiti i maziti bebu, a već u drugom trenutku će imati potrebu da je udari i to je sasvim normalna i očekivana reakcija na koju roditelji trebaju biti spremni. Naravno da mami vrlo često nije lako balansirati između zahtjeva bebe i potreba starijeg djeteta, i u toj situaciji  tatin doprinos često može biti presudan. Ipak, dolazak prinove prolazi puno jednostavnije kod djece koja su imala kvalitetnu fazu simbioze u prvoj godini, a pogotovo ako su dovršila separaciju tokom treće ili četvrte godine”.

Možda nije višak napomenuti, da uprkos novonastaloj situaciji, roditelji trebaju voditi računa da što manje unose promjene u dnevnu rutinu i svakodnevne aktivnosti starijeg djeteta. Pa tako, izbjegavajte da mu mjenjate mjesto ili vrijeme spavanja, vrijeme hranjenja i slično, a pogotovo nisu dobrodošle promjene tipa  navikavanja na nošu, počinjanje odlaska u vrtić, odvikavanje od cucle…koje bi dijete moglo povezati sa dolaskom bebe, što bi dodatno produbilo osjećaj odbačenosti i eventualno stvorilo animozitet prema bebi.

Svakako, imajte u vidu da je proširenje porodice je razdoblje prilagođavanja za sve članove. Uprkos svim savjetima i pripremama možda ćete se isuviše često osjećati „razapeti“ između nove bebe i starije djece, i to je normalno i prirodno. Dajte vremena i sebi. Pokušajte da se oslobodite griže savjesti, jer iako to želite, ne možete ugoditi svima, i to je sasvim u redu. Ako kvalitetno provedete vrijeme sa svojom starijom djecom i oni će lakše prihvatiti i sigurno neizmjerno zavoljeti novog brata ili sestru.
Dubravka Lazarević-Terzić, dpl.psiholog

Tagged with:
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arhiva