Polip grlića materice ili “Cervikalni polip”

To je jezičasta, malena, trošna izraslina veličine zrna pšenice do veličine pasulja, koja se nalazi u kanalu grlića materice( cervikalnom kanalu)  u nivou spoljnog ušća ili viri u vaginu. U stvari, tu se radi o zadebljanju (hiperplaziji) sluznice unutrašnje strane kanala grlića materice (endocerviksa), bogate sitnim krvnim sudovima.

Sem povremenih “kontaktnih” krvarenja, krvarenja nakon odnosa, koja nastaju zbog trošnosti površine polipa, cervikalni polip gotovo redovno dovodi do pojačanja sekrecije iz cervikalnog kanala i izmjenjenog vaginalnog sekreta. Sekret je sluzav, viskozan, rjetko sukrvičav.

Veoma je važno razdvojiti da li se radi o polipu koji je dobroćudan (benigne prirode) ili se radi o promjeni koja može biti maligna  (rak grlića materice), zbog čega skoro svaki cervikalni polip treba ozbiljno shvatiti, obavezno  odstraniti i poslati na histološki pregled.

Cervikalni polip obično visi na peteljci lako se odstranjuje u ambulantnim uslovima i često , ne zahtjeva davanje anestezije i potpuno je bezbolna intervencija.

Uz skidanje polipa obično se uzima i dio sluzokože kanala grlića iz koje je izrastao polip i to se šalje na histopatološku analizu.

Polipi znaju da se ponovo “vraćaju” zato treba praviti redovne kontrole kao i kolposkopski pregled.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arhiva