Kod velikog broja žena postoji strah od uzimanja hormonskih kontraceptivnih pilula, stavljanja spirale, ..i često se odriču upotrebe bilo koje metode koja bi ih štitila od neželjene trudnoće i uglavnom se oslanjaju na veoma nesigurnu metodu “sigurnih plodnih dana” , “prekinut snošaj” ili “coitus interruptus”.

Posledice su već poznate i dalje postoji veliki broj neželjenih trudnoća.

Iako kod nas na tržištu postoje preparati za lokalnu kontracepciju oni nisu našli širu primjenu  kod žena , a razlozi za to su višestruki. Postoje brojne predrasude oko ove metode zaštite od neželjene trudnoće.

Sa druge strane postoje i brojna pozitivna iskustva , pogotvo kod žena koje su ovu metodu kombinovale sa kondomom.

Savremena sredstva, u vidu tableta , kapsula ili ovula se stave u vaginu prije odnosa  i  onesposobljavaju spermatozoide da prodru u unutrašnje organe žene. Oni to čine koagulacijom – zgušnjavanjem sluzi u kanalu grlića materice kao  i  uticajem na  pokretljivost spermatozoida. Dokazano je da nema absorpcije kroz vaginalnu sluzokožu , pa je samim tim isključen bilo kakav sistemski efekat. To ih razlikuje od hormonske kontracepcije , tableta koje se piju.

Osim zaštite od neželjene trudnoće ova sredstva imaju  dokazano antiseptičnog delovanja. Prevedeno-uništavaju bakterije i neke viruse. Baktericidni i bakteriostatski efekat je provjeren i dokazan koncentracijom aktivnog sastojka, čije oslobađanje i u malim količinama inhibira većinu mikroorganizama odgovornih za seksualno transmisivne bolesti.

Ne prodire u krv i mljeko ( mogu ga trudnice koristiti), ne menja Ph vagine (ne deluje na Lacobacillus).

Ova sredstva se  koriste prije  seksualnog odnosa, nezavisno od perioda ciklusa. Početak dejstva je nakon 10 minuta, a trajanje dejstva je  3 do 4 sata.

Postoje u obliku tableta, kapsula, filma…

Hemijska lokalna kontracepcija se preporučuje :

  • kod žena koje imaju  kontraindikacije za primjenu kontraceptivnih pilula ( teška oštećenja jetre, migrenozne glavobolje ili bolesti krvnih sudova, tromboze, proširene vene i sl.)
  • nakon porođaja ili pobačaja dok se čeka uspostavljanje normalnog menstrualnog cikusa
  • kod žena koje imaju rijetko seksualne odnose i povremenu potreba za kontracepcijom
  • kod mladih djevojaka na početku seksualne aktivnosti
  • u kombinaciji sa ostalim vidovima kontracepcije pogotovo sa kondomom
Tagged with:
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arhiva