Infekcije donjeg dijela genitalnog trakta i tegobe i simptomi koje te infekcije izazivaju najčešći su razlog posjete ginekologu. Dvije trećine žena se javlja ginekologu zbog pojačanog vaginalnog sekreta, svraba i peckanja. U infekcije donjeg genitalnog trakta spadaju cervicitis (upala grlića materice) vaginitis ili colpitis (upala sluznice vagine) i vulvitis (upala stidnice-vulve koja je spoljašnji vidljivi polni organ žene).

Poseban značaj se kod cervicitisa se danas pridaje Chlamidijalnom cervicitisu zbog mogućeg širenja infekcije na matericu i jajovode što kao posledicu dovodi do infertiliteta, kao i infekciji onkogenim  tipovima HPV (humani Papiloma virus) koja može da  dovede do raka grčića materice.

Infekcija vulve i vagine najšešće se pojavljuje istovremeno i onda govorimo o vulvovaginitisu i kod bolesti najčešće se govori o tri oblika :

 1. Gljivična infekcije t.j infekcija izazvana Candidom albicans
 2. Infekcija izazvana Trihomonas vaginalisom -trihomonijaza
 3. Bakterijska vaginoza- infekcija izazvana gardnerelom vaginalis

Gljivična infekcija je izazvana Candidom albicans koja je “uslovno patogena” što znači da 20-25 % žena ima ovu gljivicu, ali ona ne pravi nikakve probleme. Ona se može naći u vagini kao normalni stanovnik, izolovati u vaginalnom brisu. Medjutim, kada oslabi imuni -odbrambeni sistem tada dolazi do umnožavanja Candide albicans i mjenjanja kiselosti vaginalne sredine (povećava se pH vagine) što olakšava razmnožavanju i drugih bakterija i tada nastaju tegobe u smislu peckanja, nesnosnog svraba, žarenja, čestog nagona za mokrenje…

Odbrambeni sistem vagine čini : kiselost vagine , odnosno niski pH od 3,8 do 4,2 . ta kiselost je rezultat stvaranja mlječne kiseline iz glikogena epitelnih ćelija vagine. Stvaranje glikogena stimulišu estrogeni , a njegovo razlaganje do mlječne kiseline omogućavaju bakterije – lactobacili .

Drugi zaštitni sistem je i pločasto slojeviti epitel bez orožavanja čija debljina takodje zavisi od estrogena.

Ovaj odbrambeni sistem vagine može biti oslabljen u uslovima kada je smanjen nivo estrogena ili smanjenog broja lactobacila Döderleinovi bacili) , a to se dešava u :

 • pubertetu
 • menopauzi
 • vrijeme menstruacije i neposredno po prestanku menstruacije
 • uzimanju antibiotika
 • diabetes melitusu -šećernoj bolesti
 • trudnoći
 • uzimanju kotraceptivnih pilula…

U 90 % gljivične infekcije vagine su uzrokovane Candidom albicans, ređe su to druge gljivice kao Candida glabrata, Candida didatropicalis.

Kada dođe do umnožavanja Candide albicans onda ona počne da stvara tegobe. To se najčešće dešava kod :

 • uzimanja antibiotika
 • šećerne bolesti
 • trudnoće
 • uzimanja kortikosteroida
 • u uslovima kada dođe do bada imuniteta, opšteg ili lokalnog kao što je stres, teža oboljenja i iscrpljenost organizma, hronični zamor, dijete, loša ishrana itd.
 • može se prenjeti i seksualnim odnosima, preko mokrog peškira, bazena, daske na WC šolji.

Dijagnoza se postavlja pregledom (grudvasto /sirast icjedak iz vagine) i uzimanjem briseva za mikrobiološku analizu. U preparatu se vidi smanjen brol laktobacila i broj leukocita blago povećan i vide se spore i pseudomicelije kandide.

Liječenje je lokalno vaginalete i krema (klotrimazol, mikonazol…) i sistemsko (flukonazol).

Partner se liječi samo ako ima simptome.

Tagged with:
 

2 Responses to Vulvovaginitis izazvan gljivicama

 1. Maja says:

  Postovani,
  citajuci ovo, mislim da je upravo to sto me muci vec neko vreme. Peckanje, svrab, beli sekret na vesu – gust, specificnog mirisa.
  Jel mozete da mi preporucite konkretan lek i da mi kazete da li je zaista ova infekcija u pitanju?

  • Postovana,
   tesko se mozete lijeciti ovako bez pregleda, i tesko je meni da Vam kazem da li imate infekciju bez pregleda,uzimanja briseva i mikrobioloske analize, ali ako niste u mogucnosi da odete na pregled pokusajte sa nekim od vaginalnih antimikotika Cansen,Mycoril,Nystatin.. vaginalete i nakon toga Balans activ gel
   Srdacan pozdrav

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arhiva