Mali savjeti mogu biti od pomoći! 

Vjerovatno si, ukoliko se nalaziš pred ovakvim  ovakvim izborom, već razgovarao/la sa nekim i razmišljao/la u vezi sa izborom svog budućeg zanimanja. Možda ti u tome pomogne i razmišljanje o sljedećim pitanjima:

 • Da li je izbor zanimanja  jedna od najvažnijih odluka u životu?

DA, jer da bismo bili srećni u životu, važno nam je zadovoljstvo poslom i  uspjeh u njemu. Psiholozi smatraju da je to jedna od vije najvažnije odluke u životu! (Druga je izbor bračnog partnera, ali je to još daleko).

 • Koliko su važni školski predmeti ?

Veoma i zato  podijeli predmete na one koje voliš i  na one koje ne voliš (ali ne zbog profesora, već zbog sadržaja koji te zanimaju). Koji predmeti  imaju više veze sa zanimanjima za koja si zainteresovan/a? Treba da izbjegneš zanimanja u kojima je bitno znanje iz  predmeta koje ne voliš, a da se odlučiš za zanimanja zasnovana na tvojim omiljenim predmetima.

 • Koliko treba  da se bavim svojim interesovanjima?

Pri donošenju odluke  treba da  pođeš od interesovanja i da što preciznije odrediš šta je to što ti se dopada u nekom zanimanju. Volim sve ili ne volim ništa nije dobar odgovor, već moraš dobro da razmisliš o svojim sklonostima i interesovanjima. Svako ima neki hobi, ili se bar više interesuje za nešto nego za ’’nešto drugo’’.

 • Koliko je važno da upoznam  svoje sposobnosti, osobine, potrebe, motive, očekivanja ?

Sve  ovo je jako važno. Postavi sebi pitanje da li možeš  sve ono što se traži u zanimanju. Zamisli fudbalera sa ”dvije leve noge” ili ljekara koji pada u nesvjest kada vidi krv? Zapamti da niko nije sposoban za sve, ali su svi sposobni za nešto (a to nešto je uvijek veći  broj zanimanja).

 • Da li pri donošenju  odluke šta ću biti kad porastem treba da upoznam više zanimanja?

Naravno DA, jer  da bismo znali šta biramo, moramo znati šta se sve nudi.

 • Koliko   informacija je dovoljno da prikupim o zanimanjima?

Kako se to zove i šta se tu radi je malo. Što više to bolje je bliže istini. Treba da znaš sve ono što ti je važno. U kojoj školi se može školovati za to zanimanje,  koji se predmeti izučavaju, koliko  dugo traje školovanje … Sigurno ti je važna  informacija o mogućnostima zapošljavanja, napredovanja u karijeri, zaradi… Bitno je da znaš i koje sposobnosti, vještine i osobine su važne za uspjeh.

 • Kako  se mogu informisati o zanimanjima ?

Poželjno je da koristiš više izvora iz kojih možeš saznati  bitne informacije   i zato su važni  ljudi oko tebe koji rade različite poslove, štampa, radio, TV, Internet… Postoje i specijalizovani štampani i video materijali  i naravno, ne propusti  da posjetiš različite firme i preduzeća, ustanove i vidiš radna mjesta zanimanja koja te interesuju. Možeš se obratiti i stručnom saradniku u školi  ili psihologu u Zavodu za zapošljavanje – CIPS (centar za profesionalno informisanje i savjetovanje).

 • Da li da poslušam  savjet roditelja ?

Kod većine osmaka, roditelji imaju najveći uticaj  na izbor zanimanja.   Sigurno je da te oni najviše vole i da su najviše zainteresovani (pored tebe naravno) za  izbor tvog zanimanja. Pitanje je jedino da li  oni zaista znaju šta je najbolje za tebe. To ih moraš pitati i sam utvrditi, a možeš im nabaviti i neki materijal sa savjetima za roditelje takođe  možete zajedno pročitati i ovaj tekst ili otići kod stručnjaka po savjet.

 • Mnoštvo zanimanja – koje je za mene?  Da li ću pogriješiti ?

Sigurno ćeš pogriješiti (ili bar skoro sigurno) ako odabereš zanimanje i  upišeš se u školu na osnovu ovakvih razmišljanja:  to mi  je najbliže (a ti ne voliš da se guraš kroz autobus) ili  isto će upisati moj  najbolji drug (i nećete se do kraja života razdvajati); ili ovo je  životni san mojih roditelja (a ti se ne pitaš da li i ti to zaista želiš); ili osvetnički put odluke tipa:  baš ću iz inata  ili  pokazaću ja njima šta i koliko mogu ;  ili lelujanje kao listić na vetru: potpuno mi je svejedno; gdje me prime jer sam baš zabrljao s ocjenma ili varijanta ja sam ’’Lučonoša’’,  mogu sve

Nećeš pogriješiti ako vodiš računa o svemu na šta te podsjećamo, a ako i dalje ne budeš siguran, obrati se psihologu u školi ili u Zavodu za zapošljavanje.

 • Da li je dobro ako tačno znam šta želim, hoću samo to zanimanje ?

Moraš imati  i alternative. Pored izabranog zanimanja  treba da  utvrdiš šta je još slično tvom izboru ili šta ti se još dopada. Uvijek, ako se dovoljno potrudimo, možemo da pronađemo više zanimanja koja bi bila za nas. Zapamti: više alternativa – veća šansa za upis!

 • Prije upisa je potrebno raspitati se i o mogućnostima zapošljavanja u zanimanju za koje želi da se školuju: koliko je u tom zanimanju nezaposlenih, koliko su dugo na evidenciji nezaposlenih, kakve su potrebe u narednom periodu, kakva je situacija u drugim sredinama… U situaciji podjednake zainteresovanosti za veći broj zanimanja, nužno je potrebno da se opredele za one sa većim šansama za posao. Činjenica je da su pojave pogrešnih izbora veoma česte, a posledice, za pojedinca i društvo, veoma štetne.
Tagged with:
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arhiva