Jedna od najvećih promjena nakon rođenja djeteta koja se dešava roditeljima je i promjena ritma spavanja. Iako bebe puno spavaju, prosječno od 12 do 20 sati dnevno, razdoblja spavanja i budnosti roditelja i djece ne moraju se nužno poklapati.

Bebe odmah nakon rođenja ne razlikuju noć i dan. Ipak, s vremenom dijete počne prilagođivati svoje mentalne i fizičke osobine razdobljima dana, te uspostavljati vlastiti dnevni ritam, odnosno unutrašnji sat koji određuje, između ostalog, cikluse spavanja i budnosti, metabolizam i tjelesnu temperaturu.

Postepeno  dijete sve manje spava tokom dana, a sve više tokom noći, te je uobičajeno da do dobi od šest mjeseci noću počne spavati osam do deset sati. Ipak, neka djeca ne prespavaju cijelu noć sve do dobi od godine dana.

Prilikom spavanja izmjenjuju se dvije faze sna, REM-faza, odnosno faza brzih pokreta očiju i NREM ili mirna faza sna. Za vrijeme REM-faze mozak je vrlo aktivan i upravo tada dijete sanja, dok su za vrijeme NREM-faze moždani talasi puno sporiji. Dijete otprilike pola vremena provede u REM-fazi, a drugu polovicu u NREM-fazi, dok kod odraslih na REM-fazu otpada samo jedna petina vremena spavanja. Sve se bebe, a takođe i odrasli, bude povremeno tokom noći.

Ako se dijete počne meškoljiti u svom krevetiću, to ne znači nužno da ga nešto muči. Uobičajeno je da se prilikom prelaza iz jedne faze sna u drugu dijete meškolji i plače, te da mu treba neko vrijeme da se ponovo udobno namjesti. Treba zapamtiti da je svako dijete različito. Stoga roditelji ne bi smijeli osjećati pritisak da njegovo dijete prospava cijelu noć.

Učenje rasporeda koji djetetu odgovara, te njegovog načina komuniciranja, zahtijeva određeno vrijeme. Dobra higijena spavanja treba biti cilj kojem se roditelj postepeno približava, a ne problem koji izaziva nepotreban osjećaj krivice. Tokom prva dva mjeseca života roditelji će vjerovatno uvidjeti da li je njihovo dijete noćna ptica ili dnevni tip.

Ovo je još jedno područje u kojem će ličnost djeteta doći do izražaja. Ako su  ritam roditelja i djeteta različiti, potrebno je usvojiti navike i raspored koji će poštovati ritam djeteta.

Koliko je sna potrebno bebi zavisi od uzrasta, ali i od ličnosti bebe. Prosiječni podaci koji se odnose na dužinu spavanja kod beba izgledaju ovako:

Novorođenče do mjesec dana: U prvim nedeljama, beba će vjerovatno spavati oko 15-16 sati na dan. Oko 8 sati u toku noći (uz povremene prekide za hranjenje, presvlačenje…) i oko 7 sati u toku dana.

Beba do tri mjeseca: Vašoj bebi je još uvek potrebno oko 15 sati sna, s tim da se noćni san produžava na oko 9 sati (uz noćni podoj, presvlačenje…), a dnevno spavanje se malo skraćuje.

Beba do šest mjeseci: Šestomjesečnoj bebi je potrebno oko 14-15 sati sna na dan. Međutim, sada noćno spavanje traje oko 11 sati, a dnevno oko 3-4 sata. Takođe, sada je beba mnogo živahnija u toku dana.

Beba do 9 mjeseci: Devetomjesečnom mališanu potrebno je dnevno oko 14 sati sna. Bebe ovog uzrasta spavaju oko 11 sati noću, ali se mnogo ređe bude u toku noći, a izuzeci su faze kada bebi izbijaju zubići, kada joj je hladno ili toplo u toku noći i ako osjeti glad u toku noći.

Beba do 12 mjeseci: Mališan od godinu dana spava oko 2-3 sata u toku dana (obično u toku popodneva, ili oko sat vremena prepodne i sat vremena popodne) i tokom noći oko 10-11 sati.

Medjutim, pojedine bebe teško uspostavljaju ustaljen ritam i dugo ispoljvaju probleme sa spavanjem tipa:

 • Beba neće da zaspi
 • Beba se često budi noću
 • Beba se rano budi

Bez obzira u koju kategoriju spada vaše dijete, vjerovatno je da ćete vi više trpiti zbog nesanice, nego ono. Možda će beba biti malo više razdražena zbog manjka sna, ali će jednostavno zaspati više puta u toku dana da nadoknadi taj nedostatak-a to roditelji rijetko kad mogu da učine.Ako ste neprestano umorni, nemate dovoljno kvalitetnog, neisprekidanog sna, očigledan je prioritet da se dobro naspavate.

Evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći:

 • Neka  beba bude pored vašeg kreveta. Ne bojte se da će to uticati na samostalnost djeteta u kasnijem uzrastu-samostalnost se više tiče načina kako se ophodimo prema djeci kad su budna, nego kako spavamo.
 • Ne mjenjajte pelene osim ako beba nije previše mokra ili uprljana. Ako baš morate da prepovijete bebu ne pričajte joj, a svjetlo ne treba da bude jako.
 • Ako drugačije ne ide, spavajte vi ili partner naizmjenično u drugoj sobi.
 • Pokušajte da odspavate popodne ili kad god beba spava.
 • Utvrdite kad dijete ide u krevet. Uvijek imajte na umu da je to djetetovo vrijeme za spavanje. To je onda kada se po djetetovom ponašanju vidi da treba da ide u krevet, a ne onda kada mi mislimo da bi trebalo.
 • U razdobljima kad dijete zaspi,roditelji  trebaju naći malo prostora za sebe, za opuštanje. Možda se malo isključiti i prionuti nečemu što im pričinjava zadovoljstvo.

Imajte na umu da se navike i ritam bebe mjenjaju  kako ona raste, pa prerano uvođenje „reda“  u spavanje nema mnogo smisla, jer se može desiti da taman „naučite“ bebu da spava, a ona promijeni ritam i vi krećete sve iz početka.

Spavanje je dio odrastanja vaše bebe, na vama je samo da učinite šta je u vašoj moći da ona dobro spava. Imajte na umu da neće svaka metoda „upaliti“ kod svakog djeteta, ali i da taj naporan period  neprespavanih noći i čestih buđenja ne traje vječno.

 

 

Autor: Dubravka Lazarević Trzić, dipl. psiholog

One Response to Ritam spavanja kod beba

 1. doudoune moncler homme says:

  Nice post.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arhiva