Dok se dijete ne rodi nemoguće je razumjeti koliko možemo biti zaokupljeni sitnicama njihovog života i koliko cijelim svojim bićem živimo za njih, ali već za koji dan po bebinom rođenju postajemo svjesni da od sada šta god da se desi djetetu imaće uticaja na naš dalji život.

Ovo nije veza koju možemo zanemariti i kasnije je započeti ponovo i baš zbog toga se većina nas toliko trudi da „sve radi kako treba“, zbog čega odgajanje djece predstavlja najveće dostignuće koje nam istovremeno donosi i najviše radosti i spokojstva, ali i brojne strahove i frustracije.

Jedan od prvih strahova koji „okuse“ novopečeni roditelji jeste svakako i onaj koji ja često zovem „Zašto beba plače“? Mame, tate, zvuči vam poznato, zar ne? Uh, koliko samo briga zadaje dječiji plač! Tek kada dobijete svoju bebu, shvatite koliko je uznemiravajuće čuti bebin plač – i to ne bilo koji plač, već plač vaše bebe.

Slušajući dječiji plač osjećamo se bespomoćnim i to je upravo jedan od razloga naše uznemirenosti kada beba plače. Plakanje je OBIČNO znak da nešto nije u redu i zbog toga se svi novi roditelji uglavnom slično ponašaju kada beba plače. Da li vam je poznata  rečenica „Plače. Šta mu je?“. Vjerovatno je vaš odgovor na ovo pitanje „DA“, jer dok pravite prve korake roditeljstva nesigurnost u roditeljskoj ulozi će biti vaš vjerni pratilac, bar još jedno izvjesno vrijeme.

Naime, šta raditi kada beba plače?

Uvijek imajte na umu, ma koliko dobar roditelj bili beba će ponekad plakati. To je njen jedini način da vam saopšti da joj nešto treba  ili da je nešto muči. Da li je u pitanju prljava pelena, osjećaj gladi ili žeđi, da li ima grčiće ili joj je možda dosadno ili pak želi da je uzmete u naručje…jedini način da vam beba ovo saopšti je plač.

Iako se čini neizvodljivim pokušajte da ne budete uznemireni ili zabrinuti /moram priznati, lakše je reći nego uraditi, ali nije nemoguće/. Radi vaše bebe vladajte sobom i opustite se, sjetite se da je uzrok vaše bespomoćnosti i osjećaja nesposobnosti, upravo to što ne znate o čemu se radi. Vremenom, kako bolje upoznajete svoju bebu, ali i stičete više samopouzdanja u svoje roditeljske vještine naučićete da prepoznajete različite vrste plača, jer nije svaki plač bebe isti. Ipak nekad se može desiti da beba plače bez vama  očiglednog razloga, tada pokušajte da je umiriti na način koji joj najviše prija /nosite je, češkajte po ledjima, ljuljuškajte je…/, i da, samo ne počinjite i vi da plačete zajedno sa njom, jer bebe su veoma osjetljive na naše raspoloženje i ukoliko osjeti vašu uznemirenost naći ćete se u začaranom krugu. U takvoj situaciji bolje je da  vašu bebu date  nekoj drugoj, ali njoj bliskoj osobi /npr.tati, baki,deki/ i izadjite iz prostorije na nekoliko minuta. Kada se malo umirite, vratite se kod bebe.

Zapamtite, potrebno je vrijeme da upoznate svoje dijete, i da izgradite takav odnos u kome će ono jednoga dana sa vama razgovarati oči u oči, postavljati vam pitanja i pričati sa vama. Odgovor na plakanje je prvi korak na putu do tog konverzacijskog odnosa.

 

Autor: Dubravka Lazarević Trzić, dipl. psiholog

Tagged with:
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arhiva