Strah od različitih metoda dijagnostike i ispitivanja često kod žena izazove i sam termin ili naziv neke od intervencija .

Ukoliko se ne objasni prije toga o čemu se tačno radi izgovaranjem ovako komplikovanih stručno-medicinskih procedura dodatno, a često i bespotrebno opterećuje žene.

Evo primjera:

HSG ili Histerosalpinografija je rendgensko ispitivanje šupljine materice i prohodnosti jajovoda .

Ovo ispitivanje spada u grupu tzv. invazivnih ispitivanja uzroka bračnog infertiliteta i radi se nakon drugih ispitivanja, ultrazvučnog pregleda, hormonskih, imunoloških i mikrobioloških ispitivanja.

To ispitivanje  se vrši u prvoj polovini menstrualnog ciklusa ubrizgavanjem jodnog kontrasta kroz kanal grlića materice u materičnu šupljinu  i jajovode.

Na osnovu napravljenog snimka procjenjuje se anatomsko stanje materične šupljine  i traži uzrok zbog čega neka žena ne može da ostaje trudna ili zbog čega dolazi do spontanih pobačaja.

Prije ove intervencije treba uraditi mikrobiloška ispitivanja (cervikalni bris i vainalni sekret) i ukoliko ima infekcije liječiti kako se ta infekcija sa HSG intervencijom ne bi prenijela na matericu i jajovode.

Histerosalpingo-sonografija (HSSG)- Hy-Co – Sy i kontrastna histerosonografija su ultrazvučne kontrastne metode koje se koriste u diferencijalnoj dijagnostici anatomskih stečenih i/ili kongenitalnih anomalija uterusne šupljine (septus, polipi, miomi..) kao i u svrhu procjene prohodnosti jajovoda.

Ova metoda može zamjeniti klasičnu HSG -rendgensku metodu i ukoliko postoje uslovi i oprema njoj se daje prednost u odnosu na HSG.

Za razliku od HSG koja se kod nas u bolnicama uglavnom koristi, u svjetu su ove ultrazvučne metode potpuno potisnule HSG.

Ovaj   pregled se izvodi u ambulantnim uslovima.

Procedura je potpuno bezbolna i izvodi se bez anestezije.

HSSG može da radi  ginekolog ili iskusni sonografičar (spec. radiologije) koji pod kontrolom ultrazvuka prati prolazak  kontrasta Posle aplikacije katetera kroz cervikalni kanal, kontrastno sredstvo se ubrizgava.

U prvom aktu kontrast ispunjava šupljinu uterusa i omogućuje procjenu anatomije materične šupljine, dok se dodatnim ubrizgavanjem kontrasta mogu prikazati i jajovodi i ispitati njihova prohodnost.

 

Tagged with:
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arhiva