About the author

Related Articles

3 Comments

 1. 1

  Marko

  Postovana,

  interesuje me da li prenatalni period moze uticati na dalji razvoj u smislu sklonosti ka prirodnim ili drustvenim naukama?

  S postovanjem, master ucit. MS

  1. 1.1

   Dr Fehmija Feko Fetahović

   Postovani,
   prosljedicu poruku psiholoskinji koja ce ubrzo napisati odgovor. Sa aspekta ginekologa to je skromno je moje znanje i iskustvo , jedino na osnovu studija, ali nemam jasne dokaze za to.
   SRdacan pozdrav

   1. 1.1.1

    Dr Fehmija Feko Fetahović

    Poštovani,
    Hvala Vam na pitanju, ujedno i lijepoj ideji za istraživanje. Dobrobiti prenatalne interakcije su brojne, ali veliki broj njih je i teško mjerljiv. Ono što se moglo dokazati kroz praksu i naučna istraživanja je da uspostavljanje prenatalne komunikacije olakšava samu proceduru porođaja, pa su komplikacije manje, rađaju se srećnija, zdravija, pametnija djeca, dokazano je da se na taj način preveniraju antisocijalna ponašanja u kasnijem periodu odrastanje i brojne druge dobiti su uočene. Ono što je važno naglasiti je da se ostvarivanjem prenatalne veze stvaraju temelji kasnijih obrazaca ponašanja djetetove ličnosti, ali da ta veza nema presudan značaj za sklonosti djeteta, već će se stvoriti dobra baza. Tako da na formiranje ličnosti pored ostalih činilaca (genetskih, sredinskih i osobina ličnosti), uspostavljanje prenatalne komunikacije ima veliki uticaj.

    Srdačan pozdrav,
    Branka Ćalasan,
    diplomirani psiholog

Comments are closed.

©2011-2018 Dr Feko - Prica o zdravlju. Podrzan od GEA MEDICAL. Sva prava zadrzana.

Skip to toolbar