Zbog čestih pitanja na našem portalu šta raditi ukoliko se zaboravi da uzme  kontraceptivna tableta- “pilula” i da li je zbog toga neophodna urgentna kontracepcija ,malo više informacija o tome nadam se da će pomoći.

Ako je jedna tableta zaboravljena i nije prošlo više od 48 sati ili ako se kasni sa počinjanjem novog pakovanja pilula  do 48 sati.

Zaboravljenu tabletu treba odmah uzeti. Preostale tablete treba koristiti prema uobičajnom rasporedu. U ovom slučaju urgentna kontracepcija nije potrebna, osim ako je bilo bilo više zaboravljenih tableta u istom pakovanju ili u poslednjoj nedelji predhodnog pakovanja.

Ako je  zaboravljeno dvije i više tableta  ( prošlo više od 72 sati od predhodne tablete) ili ako se kasni sa počinjanje, novog pakovanja pilula  više od 48  sati.

Da bi se produžila kontraceptivna zaštita posladnju tabletu koja je zaboravljena treba odmah uzeti , preostale tablete treba koristiti prema uobičajnom rasporedu. Treba koristiti kondome ili apstinirati od seksualnih odnosa dok ne bude uzeto redovno sedam tableta.

Ako su tablete zaboravljene u prvoj nedelji (tablete 1-7)  urgentna kontracepcija je potrebna ako se seksualni odnos dogodio u tom periodu.

Ako se tablete zaboravljene u drugoj nedelji (tablete od 8-14) Nije potrebna urgentna kontracepcija ako su tablete pravilno i redovno korišćene predhodnih 7 dana.

Ako su tablete zaboravljene u poslednjoj nedelji (15-21/24) Izostavlja se pauza izmedju pakovanja ili se odbacuju placebo (bijele ) tablete u pakovanjima koje imaju 24 tablete (Yaz), a sa novim pakovanjem se počinje narednog dana po završetku predhodnog pakovanja.

E sad je sigurno SVE JASNO 🙂

 

26 Responses to Zaboravljena pilula

 1. ane says:

  Utorak imam nezasticeni odnos nakon toga sve do petka pijem redovno pilule ali subota i nedelja zaboravim i pijem tek uveche u nedelja dve zaostale pilule… I onu su zadnji roze pilule sledece su bele plavebo
  Jel ima moguchnost da ostanem trudna??

 2. Suzana says:

  Kolika je mogućnost trudnoće ukoliko se koriste pilule kao jedini metod kontracepcije? (pravilno)

 3. Natalija says:

  Da li uzimanje leka ACIKLOVIR ometa dejstvo pilula? (Mycroginon)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arhiva