Benigne promene na koži operišu se u lokalnoj anesteziji. Operacija traje petnaestak minuta. Posle operacije nema bolova i istog dana se možete vratiti svojim redovnim aktivnostima.

Mladež (nevus) je dobroćudna promena na koži koja je obično braon ili crne boje, promera 5-20mm . Može biti različitog oblika. Neki mladeži postoje na rođenju, neki se javljaju u toku života. Svako ko ima više od 50 mladeža treba da se kontroliše na 6 meseci (pregled sa dermoskopom). Uklanjaju se samo oni mladeži kod kojih je primećena promena u boji,veličini ili kada se jave izvesne tegobe kao što su bol, svrab, vlaženje ili krvarenje. Takođe ima razloga za uklanjanje mladeža ako se nalazi na mestu stalne iritacije ili pak, iz estetskih razloga. Operacija se radi u lokalnoj anesteziji a patohistološka analiza je gotova nekoliko dana posle operacije.

Solarna (senilna) keratoza je hrapava, benigna promena na koži braon boje, različite veličine (nekada  preko 3cm). Nalazi se obično na delovima tela koji su izloženi Suncu, pretežno kod starijih osoba. Nekada se pojavljuje multipno,više od trideset promena. Uklanja se radio talasima u lokalnoj anesteziji.

Dermatofibrom je tvrdi, bezbolni čvorić. Javlja se obično na nogama. Uobičajena je patohistološka provera. Uklanja se operacijom, u lokalnoj anesteziji.
Papilom je dobroćudna promena na koži i sluzokoži. Izazivaju ga virusi i zbog toga se može ponoviti.Javlja se multipno. Najčešće se nalazi na vratu, ispod dojki i na trbuhu. Papilom je boje kože, često na peteljci. Odstranjuje se u lokalnoj anesteziji, hirurški ili radiotalasima.
Lipom je dobroćudni tumor masnog tkiva.Obično se nalazi ispod kože ili ispod mišića na raznim delovima tela. Nije retko da odrasla osoba ima 20 i više lipoma kada se to naziva lipomatoza.Uklanjaju se hirurški.


Kožna cista (aterom) je bezopasna promena na koži koja predstavlja zapušenu lojnu žlezdu. Najčešće se javlja na glavi, vratu i leđima (Slika 3).Više godina miruje. Iz ciste se može iscediti putridan, beli sadržaj ali se time problem ne rešava. Aterom treba ukloniti na vreme jer može doći do razvoja infekcije. Operacijom se uklanja cela cista, zajedno sa svim ovojnicama.

Tagged with:
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arhiva