Kada počne Vaše djete da kašlje, osjećate se, kao roditelj, vaoma nelagodno.

Ipak, povremeni kašalj ne znači uvijek da postoji problem. Kašalj ima zaštitnu ulogu,eliminiše: sekret, nadražajne čestice,infektivne agense iz disajnih puteva Vašeg djeteta.

Kašalj može trajati nekoliko dana ili više nedjelja. Na osnovu toga, govorimo o akutnom (traje do dvije nedjelje) i hroničnom kašlju.

Akutni kašalj kod djece

Većina djece, ima kratke, ponavljajuće epizode kašlja, zbog virusne infekcije gornjih disajnih puteva (najčešće je prehlada u pitanju). Zdrava predškolska djeca koja idu u vrtić, mogu imati do osam virusnih respiratornih infekcija s kašljem godišnje, sa dužinom trajanja do 10 dana.

Nerijetko, uzrok akutnog kašlja može biti udahnuto strano tijelo u disajnim putevima. Ovo stanje karakterišu epizode gušenja. Izuzetak su manja djeca kod kojih one ne moraju biti manifestovane. Ako posumnjate da se Vašem djetetu to moglo desiti, veoma je bitno da to sugerišete doktoru, kako bi preduzeo neophodna ispitivanja.

 Hronični kašalj kod djece

Postoje mnogi  uzroci za uporni, perzistentni kašalj kod djece.

Astma moće biti uzrok kašlja, i ispoljavanje siptoma kašlja je varijabilno. Kod ovakve djece, sluznice disajnih puteva su  upaljene i natečene, pa je često tzv zviždanje u grudima (wheezing). Ponekad, jedini simptom astme može biti kašalj, koji se pogorša u virusnoj infekciji.  Nekada je astma manifestovana noćnim kašljem (dok djete spava), ili je kašalj izazvan fizičkom aktivnošću djeteta, ili udisanjem hladnog vazduha…

Postnasalno slivanje sekreta zbog upale nosne sluznice (rhinitis) ili infekcije sinusa (sinusitis) može uzrokovati hronični kašalj. Obično su prisutni i drugi simptomi, ali se dešava da je kašalj jedini simptom.

U neke djece, uzrok kroničnog kašlja je  vraćenje želudačnog sadržaja ka ždrijelu. To se zove gastro-ezofagealni refluks. Može se pojaviti “tiho”,  bez žgaravice- gorušice. Neka djeca mogu razviti promukli glas i/ili gušenje kao dodatni simptom.

Period nakon virusnih infekcija disajnih puteva mođe biti praćen kašljem u trajanju nekoliko nedelja.Nema specifične terapije za ovu vrstu kašlja. Lijekovi koji suprimiraju- zaustavljaju kašalj, svakako ne mogu biti izbor kod djece manjeg uzrasta. Vaš doktor će Vam posavjetovati jedino u školskom uzrastu, ako smatra da je neophodno, jer često se dešava da ni ovi lijekovi ne riješavaju problem.

Bakterijska infekcija  donjih disajnih puteva  zahtjeva uzimanje određenih antibiotika i dodatnih simptomatskih lijekova u dogovoru sa doktorom.

Inhalirano strano tijelo, kao što su sitne igračke, hrana, najčešće se javlja slučajno,u dobi od dvije do četiri godine. To može uzrokovati kašalj, koji traje do nekoliko mjeseci, jer se često u praksi ne posumnja na vrijeme.

Kašalj  kao “navika” je uporni kašalj koji nema jasan organski uzrok. Nekada se javlja nakon banalne virusne respiratorne infekcije. Kašalj je obično suv i repetitivan-ponavljajući ili zvuči kao “sirena” kašalj. Ova vrsta kašlja javlja se samo kada je Vaše dijete budno, nikada tokom sna. Neuromuskularni tic također može uzrokovati ovakvu vrstu kašlja.

Nadražajni kašalj zbog izloženosti dimu cigareta i drugim iritansima (polen, izduvni gasovi automobila…) može dovesti do kašlja. Važno je reći da oni mogu pogoršati kašalj povezan sa astmom i rinitisom.

 Liječenje

Ako vaše dijete ima dnevni kašalj nakon virusne respiratorne infekcije, obično nije potreban spacifičan tretman, pogotovu ako ne traje duže od jedane-dvije nedelje.

Specifičan tretman za kronični kašalj odnosi se na liječenje uzroka. Takođe, kašalj treba liječiti  ako djeluje frustrirajuće na Vaše djete, i ako ga ometa u obavljanju  svakodnevnih  aktivnosti.

Lijekovi koji “razvodnjavaju” gust sekret i olakšavaju iskašvljavanje, lijekovi kao što su ekspektoransi ili pak antitusici-koji zaustavljaju kašalj, dobro je posavjetovati se sa ljekarom.

U svakom slučaju, alergijaska osnova za kašalj kao sve češći uzrok, ili bilo koji od navedenih razloga za hroničan kašalj kod djeteta, zahtjeva dodatna ispitivanja. U ovom tekstu, nabrojani su samo najčešći uzročnici, pa smo dužni reći da je mnogo raritetnih bolesti o kojima ovdje nismo govorili. Podaci su u skladu sa smjernicama koje daje Američka akademija za alegriju i imunologiju.

Tagged with:
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arhiva