Dermatofiti su najčešći uzročnici gljivičnih oboljenja u našoj zemlji, žive jedino u keratinskoj supstanciji kože, dlaka i nokta. Sposobnost razaranja keratinske supstancije osnovna je karakteristika dermatofita. Postoje tri roda:

1. Microsporum,

2. Trichophyton i

3. Epidermophyton.

Microsporia

Bolest najčešće zahvata školsku djecu. Zaraza može nastati direktnim dodirom djeteta s djetetom u igri, prenošenjem sakupljenog zaraznog materijala ispod nokta nakon grebanja kose, ili posredno preko kapa, češlja i drugih stvari koje dolaze u dodir s kosom. Zoofilni M. canis prelazi s psa ili mačke na čovjeka, stvarajući jače upale.

Kod mikrosporije na koži vlasišta nalazimo jedno ili više sivkastobijelih žarišta sa slomljenom dekolorisanom kosom. Kosa se lomi nekoliko milimetara iznad kože, pa se žarište čini kao pokošena livada. U žarištu je slomljena sva kosa za razliku od površinske trihofitije. Koža je pokrivena sivkastim ljuskama, tako da žarište izgleda kao da je pepelom posuto. U kosi istodobno može biti više žarišta. Ako su uzročnici antropofilni sojevi mikrosporije, upale nema, dok je u promjenama uzrokovanim animalnim i geofilnim sojevima mikrosporije upala znatna. Bolest je vrlo zarazna.

 

Trichophytia

Zoofilni T. mentagrophytes rasprostranjen je među životinjama koje su izvor zaraze za čovjeka. Visoko je kontagiozan. Zahvata kosu, bradu, udove, prepone i nokte. Stvara jaku upalu. T. mentagrophytes je jedan od najčešćih uzročnika mikoza u nas. Prema smještaju u koži trihofitiju dijelimo na:

Trichophytia superficialis capilliti (Tinea capitis).

Po cijelom vlasištu razasuta su malena žarišta nepravilnog oblika. Koža je pokrivena sivkastom peruti. Dlake su slomljene, ali ne sve i ne u istoj visini. U žarištu između ljusaka uvijek nalazimo nešto zdrave kose. Pri pokušaju čupanja dlaka se lomi i mrvi. Trichophvtia superficialis barbae slično je oboljenje.

Trichophytia profunda capillitii (Duboka trihofitija, kerion Celsi.)

Obično se može ustanoviti kontakt sa životinjama.

Imamo dva oblika: akutna duboka trihofitija najčešće zahvata kapilicij djece ili bradu odraslih muškaraca. Uskoro dolazi do intenzivne gnojne upale folikula zbog čega se koža uzdigne tako da nastaju meki čvorovi različite veličine. Iz njih ispada dlaka, a na pritisak izlazi obilan gnoj. Regionalne limfne žlijezde su povećane i bolne na pritisak. Furunkuloidni oblik javlja se mnogobrojnim bezbolnim apscesima smještenim u koži i potkožnom tkivu poglavine i brade. Na mjestu apscesa na koži se vide mnogobrojni prošireni folikularni otvori. U početku bolest prati groznica, temperatura, glavobolja, povraćanje. Regionalni limfni čvorovi su povećani i bolni na pritisak. Duboka trihofitija zacjeljuje, ostavljajući ožiljak s trajnom alopecijom. Trichophytia profunda barbae dolazi takođe u dva analogna oblika kao na kosi. Najviše su ugroženi ljudi koji su dugotrajno u svakodnevnom dodiru sa stokom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arhiva