Svedoci smo vremenskih prilika (neprilika) koje su zahvatile veliki deo kontinenta. Sneg, led, niske temperature, kakvim nismo bili izloženi duže vreme ponovo su tu. Naizgled, neuobičajene vremenske prilike.

Medjutim, ako malo istražimo svakako ćemo doći do podataka da su se slične stvari dešavale i ranije, u našoj istoriji. Medjutim, mi smo u skladu sa Darvinovom teorijom evoluirali. Tehnološki. Sve više radimo, svakodnevnica nam je ispunjena kretanjem kao osnovnom zakonomjernošću. E, tu nastaje problem.

Ovakvo vreme nam ne dozvoljava da se krećemo kao što smo navikli, odnosno ograničava nas u tome. Ko ne prihvati takvu realnost, verovatno ce biti izložen kazni. A kazna je, najčesće, povreda koju ćemo zadobiti pri pokušaju da ovakvo vreme upražnjavamo na nama svojstven način, bezobzirno i bez uvažavanja.

Skoro da zvuči utopijski savet ” bolje sprečiti nego lečiti” , ako ga pokušamo primeniti na povrede. Medjutim, i nije baš tako. Zapravo, mnoge povrede se mogu sprečiti, pogotovo u ovakvim uslovima.

Kada govorimo o povredama reč je pre svega o uganućima zglobova na nogama i rukama ( prednjači uganuće skočnog zgloba), zatim o raznim nagnječinama na nogama i rukama, i naravno o prelomima ( prednjači svakako prelom podlaktice).

E, sad, kako zapravo da sprečimo povredjivanja koja su u vezi sa ovakvim vremenskim prilikama. Svakako, prilagodjavajuci obim i način kretanja. Bar dok traju ovakve temperature ne razmisljajmo o skidanju kilograma kretanjem. Bar za sada.

Napravimo restrikciju po principu : na ulici samo kada se mora. Ali u bukvalnom smislu reci.

Bar za sada razmislimo sta ćemo obuti i obući kada moramo da izadjemo na ulicu, ne misleći naravno o robnoj marki, izgledu i modi. Duboka čizma sa čvrstim delom koji se nalazi oko skočnog zgloba ce svakako sprečiti uganuća pa čak i prelome skočnog zgloba, koji mogu da se dese pri svakom ” proklizavanju”. Naravno da bi bilo najbolje da iste imaju gumeni djon, onaj sto skripi dok gazimo sneg, jer će takav činiti korak stabilnijim.

Dugacka i dovoljno slojevita i debela jakna, uz slične pantalone ce osim osnovne funkcije ( da nas utopli) svakako poslužiti i kao amortizer karličnog dela i kuka prilikom pada na isti, kao i prilikom pada na rame ili ruku a poznato je da se ogroman broj pa i bezazlenih padova kod starijih osoba zavrsi prelomom.

Prilikom pada, kada smo god u mogućnosti, pokušajmo da se dočekamo na podlogu što većom površinom tela ( bolje se dočekati sa obe ruke a ne sa jednom i slično) jer ćemo tako težinu tela rasporediti na veću površinu i smanjiti silu koja deluje na odgovarajući deo tela.

I na kraju, ako se i pored svega ovoga povredimo, svakoj povredi treba ozbiljno pristupiti. Javite se lekaru koji ce biti u mogućnosti da otkrije vrstu povrede i svakako da nam pruži adekvatno lečenje.

Ja sam gledajući veliki broj povredjenih, a ne želeći da se nadjem u njihovoj koži, napravio plan. Danas sam se kretao samo do posla, što je bilo minimalno, izvadio sam iz ormara jednu zaboravljenu jaknu, onako ” out ”  izgleda, ali baš dugacku, skoro do kolena, i debelu. U čizme mozda izgledaju dva broja vece, ali su predimenzionirane na racun čvrstine koju poseduju. I prošao sam nepovredjen.

Tagged with:
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arhiva