ALOPECIJA ili ćelavost  spada u boleti kose i ona može biti urođena ili stečena

Urođene alopecije Urođena ćelavost ili znatna prorijeđenost kose trajne su manifestacije jer su posljedica greške u razvitku osnove za kosu u ranoj fazi embrionalnog razvitka. Stečene alopecije posljedica su raznih unutrašnjih i spoljašnjih činilaca.

Effluvium symptomaticum je prolazna ćelavost koja može nastati nakon raznolikih unutrašnjih i spoljašnjih oštećenja. U simptomatske defluvije ubrajaju se sva postfebrilna, postpartalna, neonatalna, medikamentozna, toksična, psihogena i hormonalna ispadanja kose. Obično postoji difuzna prorijeđenost kose.

Nakon uklanjanja uzročne nokse kosa naraste za oko 6 mjeseci.

 

Alopecia seborrhoica

Već u pubertetu bolesnici primjećuju da im uz jaku masnoću kose i kože kapilicija pojačano ispadaju dlake, pogotovu na tjemenu. Uz vrlo mastan kapilicij kosa se progredijentno stanjuje i ispada, a zamjenjuje je kosa koja također ispada prijevremeno. Tako se duljina kose kod tih bolesnika smanjuje. U početku je defluvij najviše izražen na tjemenu, odakle se širi prema čeonim uglovima i postepeno na čitav gornji dio kapilicija (alopecia Hippocratica). Uglavnom nastaje kod muškaraca, dok je kod žena vrlo rijetka pojava, a ima i znatno bolju prognozu.

Sa diseboričkom ćelavosti često je udružena i androgenetska ćelavost.

Alopecia androgenetica

Bolesnici se žale na jako ispadanje kose bez drugih promjena na kapiliciju. Oko dvadesete godine života kod oko 5 % bijelaca kosa simetrično ispada u predjelu čeonih uglova. U 30-im godinama kosa se brže gubi i na tjemenu, pa se tokom vremena spajaju ćelava žarišta na području frontalne i parijetalne regije. Kod žena je taj oblik alopecije rjeđi i nastupa kasnije.

Androgenetska ćelavost je inducirana, stimulacijom folikula dlake androgenim hormonima uz sudjelovanje genetskih faktora, starenja i drugog.

U početku kosa otpada u čeonim uglovima .Čeoni se rub kose naglo povlači prema tjemenu i tako nastaje »visoko čelo«. S vremenom kosa otpadne na čitavom gornjem dijelu kapilicija.

 

Alopecia areata

Bolesnici obično iznenada i slučajno zapaze da im nedostaje kosa na jednom ili više okruglastih područja veličine nokta do dlana. Alopecia areata pojavljuje se obično između 5-40. godine života kod oba pola, no može se javiti i prije i kasnije.

U nastanku mogu učestvovati endokrini faktori, neurogeni ili hronično upalni procesi koji daju podražaje npr. iz područja zuba, nosa, sinusa, nazofarinksa, žučne kese, jajnika, prostate. Alopecia areata manifestira se relativno naglim ispadanjem i prorjeđivanjem dlaka na ograničenim, okruglastim žarištima različite veličine, koja konačno potpuno ogole. Najčešće se pojavljuju na kapiliciju, ali nije rijetka lokalizacija na bradi, obrazima i ostalim dlakom pokrivenim dijelovima tijela. Na mjestima ispale kose koža je lagano hipotonična, a zbog ispadanja dlake zajedno s bulbusom i nešto uleknuta.Folikuli su održani. Ako se promjene konfluencijom protegnu na čitavo vlasište, nastaje alopecia areata totalis. Ponovni porast kose započinje u centru žarišta i širi se na periferiju. Pojavljuju se nježne, sitne, svijetle dlačice koje kasnije pigmentiraju. Porast kose uslijedi ponekad i spontano, nakon 2—3 mjeseca. U većini slučajeva prognoza je dobra, samo što se ne može predvidjeti termin kada će kosa ponovo narasti. Kod djece je prognoza povoljnija nego u odraslih.

 

 

 

Tagged with:
 

One Response to Alopecija ili ćelavost

  1. Win an iPad 3 FREE! says:

    Greeeeeeeeat Blog Love the Infomation you have provided me .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arhiva

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.