Ovčje boginje-Varicella (Chickenpox) je virusno oboljenje koje izaziva varicella zoster virus. Ovaj virus je potencijalno teratogen što znači da ako trudnica oboli tokom trudnoće virus može putem krvi da dođe do ploda i izazove tzv kongenitalnu varičelu. Rizik od oštećenja ploda je veći ukoliko se infekcija desi u prvoj polovini trudnoće.

Sindrom kongenitalne varičele se javlja u 0,7%. Najveća učestalost  je između 13-20 nedelja i iznosi 2%.

Većina trudnica je ovu bolest preboljela u djetinjstvu i nemaju razlog da se plaše jer preležana infekcija ostavlja imunitet i stvorena antitjela štite trudnicu, a samim tim i plod od infekcije ovim virusom.

Pošto je virus neotporan u spoljašnjoj sredini infekciju trudnice dobiju od oboljele osobe i to “kapljičnim putem”. Najčešće je ta osoba iz porodice ili sredine u kojoj zajedno borave.

Infekcija se manifestuje groznicom koji prati izbijanje osipa po koži koji vremenom prelazi u mehuriće ispunjene tečnošću, bubuljice pa krastu. Osip počinje po cjeloj glavi pa se spušta naniže po tjelu. Period od kontakta sa zaraženom osobom  do pojave infekcije tzv. inkubacioni period traje 10 do 21 dan.

Pacijent je kontaginozan tj. zarazan 1-2 dana prije izbijanja ospe pa sve dok zadnja vezikula (mehurić) ne postane krasta!

TERATOGENOST: Primarna infekcija varičele tokom prve polovine trudnoće može da dovede kod ploda do nerazvijenosti udova, ožiljnih promjena na koži ,psiho motorne retardacije, oštećenja oka-katarakte, mikrocefalije i zastoja u rastu..

SAVJET ZA TRUDNICE:

Ako ste bili  u kontaktu sa osobom koja ima boginje ili ih je dobila nakon dan-dva, a vi niste preboljeli bolest, vjerovatnoća da se razbolite je 90%. Možete se razboljeti 14 do 18 dana nakon kontakta. Po nekima taj period (inkubacija) traje duže: 10 do 21 dan. Ako se u tom periodu ne razbolite nećete ni kasnije.

Pošto se ova bolest lako prepoznatljiva, brzo i lako se zaključi da se radi o varičeli zato što se trudnica sjeti da je bila u kontaktu sa nekim ko je već obolio, veoma je važno da se na vrijeme javi svom ginekologu kako bi se napravio dogovor oko daljih analiza i pregleda .

Ukoliko je do infekcije došlo u prvom trimestru, često se trudnice odluče na prekid trudnoće zbog mogućeg rizika od oštećenja ploda. U drugoj polovini trudnoće rizik je mnogo manji i većina infekcija prođe bez značajnig uticaja na plod.

Ako se boginje jave u zadnjoj trećini trudnoće, najkasnije 5/7 dana prije porođaja, velika je vjerovarnoća da će sa djetetom biti sve u redu jer je potrebno je 5/7 dana da se formiraju antitjela u krvi trudnice. Ta antitjela prelaze u krvotok bebe i bore se protiv virusa. Novorođenče može da oboli od ovčijih boginja, ali je bolest blaga zbog djelovanja majčinih antitjela.

Ako trudnica nije sigurna da je preboljela varičelu , a bila je u kontaktu sa oboljelom osobom može da uradi test na specifična antitjela iz krvi. Ukoliko su prisutna antitjela nema razloga za brigu.

Najbolja zaštita za varičelu je vakcinacija protiv ove bolesti prije trudnoće.

Mjere zaštite za trudnice :Morate se truditi da ne dolazite u kontakt sa osobama koje imaju simptome prehlade, gripa ili se osjećaju malaksalo. Treba da izbjegavate i osobe zaražene boginjama ili herpes zosterom .

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arhiva