Najčesće oboljenje dječijeg kuka je razvojni poremećaj kuka. Nekada je ova bolest označavana terminom iščašenje dječijeg kuka, međutim, iščašenje samo po sebi je samo krajnji stadijum bolesti kod djece kada se ona ne lieče, dok kod odraslih ovo stanje dalje vodi propadanju zglobnih površina kuka i artrozi kuka.

Ako posmatramo dječiji kuk na rođenju, on je anatomski u odredjenoj fazi razvoja, odnosno sazrjevanja. Zglobne površine se oblikuju, da budu krajnje prilagođene maksimalnom obimu pokreta. Glava butne kosti polako mjenja strukturu iz meke, hrskavičave, u tvrđu, koštanu strukturu koja će biti u mogućnosti da nosi teret cjelog tela.

Nekada, usled različitih uzroka, dolazi do poremećaja ovog oblikovanja i sazrjevanja kuka. Uzroci mogu biti takozvani unurašnji ( koji se odnose na osobenosti samog kuka) i spoljašnji koji se odnose na poremećaje prije porođaja, u toku porođaja i posle porođaja.

Bilo kako bilo, kao i kod većine drugih dječijih bolesti, vrijeme otkrivanja odnosno postavljanja dijagnoze je najvažniji parametar za uspješno liječenje razvojnog poremećaja dječijeg kuka.

Kao suverena i najvažnija metoda kojom dolazimo do dijagnoze je ultrazvučni pregled dječijih kukova. To je bezbolna, neinvazivna, jeftina i vrlo pouzdana metoda kojom sa velikom sigurnočću možemo otkriti bolest.

Obzirom na to, i na činjenicu da je prvi mjesec dana života novorođenčeta period kada u potpunosti možemo lječiti bolest sa velikim procentom uspjeha, prvi ultrazvučni pregled decijeg kuka bi trebalo učiniti u porodilišti, a najkasnije u prvom mjesecu života.

Na osnovu prvog nalaza planiraju se kontrolno pregledi i eventualne mjere lječenja. Nelječena bolest vodi kao što je na početku napomenuto, isčašenju kod djece i artrozi kod odraslih.

To su ozbiljni poremećaji koji su svakako u vezi i sa određenim stepenom invalidnosti, te su kao takvi krajnje neprihvatljivi u današnje vrijeme kada je dostupnost zdravstvene zaštite ipak na visokom nivou kao i tehnička podrška u dijagnostici.

Ovo su samo osnovni obrisi, činjenice, koje se odnose na razvojni poremećaj dječijeg kuka, dok će cilj budućih tekstova biti detaljno upoznavanje sa svim  segmentima ovako složenog problema.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arhiva