Kada govorimo o zdravom organizmu, dobrom varenju, zdravom načinu ishrane i kvalitetnim namirnicama, obavezno je pomenuti i pravilno kombinovanje istih u obroku.

Naš digestivni trakt je jako složen, i između ostalog sastoji se od brojnih enzima koji su zaduženi da svojim lučenjem potpomažu  varenje sastojaka za koje su ‘zaduženi’. Najveći broj enzima nalazi se u samom želucu gdje i počinje digestija.

Hranu možemo podijeliti i na: koncentrisane i proste namirnice.

Koncentrisane namirnice sadrže veći broj nutrijenata ( proteine, vlakna, skrob ), dok proste namirnice sadrže samo jedan nutrijent.( voće, povrće )

Dobra probava u želucu je kada odjednom unesemo više prostih namirnica u odnosu na kombinovane.

Enzimi će se lučiti onim redosledom kojim unosimo hranu, i ukoliko unosimo loše izbalansiranu hranu, ona će duže ostajati u želucu, stvarati nelagodu, osjećaj nadutosti, gasova…

 

Da bi se hrana pravilno varila, treba poštovati neke osnovne principe :

 

  • Ne kombinovati koncentovane proteine sa koncentrovanim ugljenimhidratima ( skrobom ) jer će jedno od navedenih ostati nedovoljno svareno i praviti digestivne probleme u periodu čak do nekoliko sati, nakupljajući gasove i stvarajući toksine u tijelu.

       Koncentovani ugljenihidrati : sve vrste žitarica, lisnata tijesta, tjestenine, musli, krompir, grahorice ( pasulj, grašak, sočivo..)

      Koncentrovani proteini : sve vrste mesa ( piletina, ćuretina, svježa i konzervisana riba, crvena mesa), jaja, sir, soja, morski plodovi.

  • Skrobaste namirnice kao što su: tjestenine, pirinač i sl., treba kombinovati sa povrćem termički obrađenim, sirovim ili u paradajz sosu jer su tako najsvarljivije.
  • Proteinaste namirnice kombinovati sa kratko termički obrađenim povrćem,uz karminativne začine.
  • Razmak između obroka da bude 3 – 4h.
  • Sve vrste dezerta treba uzimati bar sat vremena prije obroka, u manjim količinama
  • Dresing za razne vrste salata da bude u manjim količinama , ne previše ulja, kiselih začina
  • Ne jesti previše slanu, kiselu, i ljutu hranu jer ometa varenje i produžava ga
  • Čokolada, čaj i kafa se ne kombinuju sa ostalom hranom već se uzimaju u samostalnom obroku. Pretjerana upotreba ometa apsorbciju nekih vitamina i minerala.
Tagged with:
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arhiva