Ishrana u fazi oporavka od bolesti predstavlja specifičan način ishrane koji se nadovezuje na ishranu u fazi same bolesti. Rekonvalescenti prelaze na lagani, visokoproteinski i vitaminski režim ishrane, ali još uvijek nisu spremni na standardu, opštu dijetu.

Ova ishrana se u osnovi razlikuje od standardne po načinu pripremanja.

Hrana se priprema na pari ili kratko kuvana.Preporučljivo je i sitniti hranu, tj. da hrana bude blago kašaste konzistencije. Pečena u masnoći, pržena ili sirova hrana je teža za varenje i zahtijeva veće napore organizma da bi bila apsorbovana. Pacijent u fazi oporavljanja od bolesti nije potpuno spreman za ometano i otežano varenje, kao i probleme izazvane lošom digestijom, kao što su : nadutost, gasovi, muka, bolovi u trbuhu usled dugog i lošeg varenja.

Takođe, sirove namirnice ( povrće ) se duže  vare pa se preporučuju male količine u svježem stanju a kratko kuvano ili pirjano povrće trebalo bi jesti dva puta na dan uz pravilnu kombinaciju sa ostalim namirnicama u obroku.

Suplemente u fazi rekonvalescencije treba izbjegavati, ukoliko ljekar nije savjetovao drugačije, i nedostatak vitamina i minerala nadoknaditi pojačanim obrocima cijeđenog voća i povrća. Dva takva obroka između glavnih obeda zadovoljiće  pojačane  potrebe za vitaminima i mineralima.

Izbjegavati masnu hranu u svakom obliku. ( masna mesa, masne umake, majonez,pavlaka, kajmak..), industrijske proizvode sa puno aditiva ( suhomesnato, mesne prerađevine, kečap..), kao i namirnice koje izazivaju nadutost ukoliko se ne pripremaju sa karminativnim začinima ( pasulj, kupus, grašak, sočivo…).

Ishranu treba upotpuniti vitaminskim i karminativnim čajevima ( šipak, nana, bosiljak, kamilica..).

Ključno kod ishrane u fazi rekonvalescencije jeste podizanje  narušenog imuniteta.

Forsirati namirnice kao što su : ječam, ovas, mrkva, cvekla, paprika, kupus, spanać, blitva, masna riba, nemasna mesa, svježe cijeđeni sokovi, zeleni čaj, puno tečnosti….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arhiva