Bolovi u koljenu , u srednjoj i starijoj životnoj dobi, najčešće nastaju zbog propadanja hrskavice koja prekriva zglobne površine koljena. Propadanje hrskavice može nastati kao posljedica povređivanja, reumatskog artritisa, zapaljenskih procese koji su zahvatili zglob i sličnih, poznatih bolesti.

Takođe, propadanje hrskavice koljena može nastati i bez jasnih uzroka, kada je taj proces zapravo deo starenja cijelog tijela.

Bilo kako bilo, tegobe su slicne : bolovi u koljenima, posebno nakon dužeg stajanja, otežano hodanje, hramanje, nemogućnost obavljanja raznih poslova u čučećem položaju… Dijagnoza bolesti propadanja zglobne hrskavice koljena se postavlja na osnovu anamneze odnosno razgovora sa pacijentom, obavljenog klinickog pregleda i dodatnih procedura ( RTG snimka, laboratorijskih nalaza…).

Liječenje ovakvih tegoba je  teško, kompleksno, ali ipak obećavajuce ako se uspostavi dobra saradnja između ljekara i pacijenta.

Pre svega, svim pacijentima koji su gojazni savetuje se smanjenje tijelesne mase kroz procese vežbanja i dijetetskog režima ishrane. Svakako se preporučuju vežbe umerenog inteziteta kojima pokrećemo koljena pošto je poznato da se hrskavica zglobova ishranjuje iz zglobne tečnosti a pokretima obezbeđujemo da ta tečnost bude ravnomijerno raspoređena. Procedure fizikalne medicine su poželjne kao i liječenje u banjskim uslovima.

Lijekovi protiv bolova mogu smanjiti bolove a u kombinaciji sa lijekovima koji usporavaju propadanje hrskavice kvalitet zivota  se kod velikog broja pacijenata znatno poboljšava. Širok je spektar lijekova koji usporavaju propadanje hrskavice, i svi se baziraju na hijaluronskoj kiselini (inace  ključnim sastojkom zglobne tečnosti)  ili njenim prekursorima. Ovi lijekovi se mogu koristiti u vidu tableta, kapsula, ili direktnim ubrizgavanjem u zglob koljena.

Kod većine oboljelih kojima se rano postavi dijagnoza, bolest se može dobro kontrolisati na ovaj način i svakako odložiti onaj krajnji način liječenja koji podrazumeva operaciju i ugradnju totalne proteze koljena.

Tagged with:
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arhiva