Od samog rođenja bebu posmatrajte kao LIČNOST i tako se ophodite prema njoj tokom njenog rasta i razvoja. Ne postoje knjige iz kojih ćete naučiti o roditeljstvu . Svaka beba raste i razvija se drugačije. Sama za sebe.

Već je dokazano i provjereno to da beba donosi sreću u kuću i porodicu. Pružite i vi vašoj bebi ljubavi bez ograničenja. Ne treba se plašiti da će se pretjerati sa davanjem ljubavi i da će se beba “razmaziti” ako ima previše pažnje i ljubavi.

Odgajanje beba je zajenički “posao” i u tome treba da učestvuju svi članovi porodice.Nemojte zapostaviti brata ili sestru i dajte im dovoljno prostora da i oni iskažu svoju ljubav prema novom članu, ponekad su osjećanja i drugačija, ali od početka porodica treba da je zajedno u prihvatanju novog člana.

Obzirom da bebe u početku svog života ne  mogu da pričaju njihova komunikacija sa ostalima je uglavnom pomoću plača. Plačom će vas dozivati, obavještavati da su gladni, mokri, da im nešto smeta, da skrenu pažnju na sebe.

Ne ustručavajte se da pričate sa vašom bebom svaki dan, ako ona “priča sa vam” odgovarajte je , beba tako najbolje uči da sluša i upotrebljava svoj glas.

Dojenje, a kasnije hranjenje bebe treba da budu posebni trenuci uživanja za bebu i za roditelje. Dojenje u prvih šest mjeseci je najbolja hrana i pravi izbor za vašu bebu. Nemojte se obeshrabriti, ako iz nekog razloga ne budete mogli da dojiti.Iako su rijetke situacije kada majke ne mogu da doje  postoje adaptirana mlijeka , tzv. ” bebi formule” koje mogu u dovoljnoj mjeri, sigurno ne potpuno, da zamjene majčino mlijeko i da omoguće bebi da se pravilno razvija i raste.

Veoma je važno potruditi se da ambijent i prostorije u kojima beba boravi budu svjetle, čiste , provjetrenem , odgovarajuće temperature. Nikad se nemojte ustručavati da skrenete pažnju ljudima koji vam dolaze u kuću da se u ovim prostorijama ne puši, da se ne čiste nokti sa acetonom, da se ne koriste prejaki mirisi i dezodoransi, da se ne ulazi ako je neko bolestan, ako ima grip ili drugu neku respiratornu infekciju itd.

Nije sramota naglasiti svima koji učestvuju u pripremi obroka i hranjenju bebe da prije toga obavezno dobro operu ruke.

Nemojte utopljavati bebu u zagrijanim prostorijama i tokom ljeta. Odjevanje i oblačenje bebe prilagodite sobnoj temperatori kao i vremenskim prilikama zavisno od godišnjeg doba.

Uvedite osmjeh kao obaveznu “ulaznicu” za sve koji kroče u vaš dom i žele da vide novog člana porodice VAŠU BEBU.

Tagged with:
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arhiva