Ova priča je vjerovatno kod većine žena započela godinama ranije kad se, zbog raznoraznih priča naših mama, baka, strina, tetki i ostalih, kao  i zbog kojekakvih filmskih scena, u nekima od nas stvorio strah od porođaja ili tačnije, strah od porođajnih bolova, koji su inače, jedini bolovi koji ne signaliziraju da nešto nije u redu.

Naprotiv, oni ukazuju da je porođaj počeo, a njihovo učestalo javljanje i pojačavanje intenziteta znači da se grlić otvara, a porođaj bliži kraju.

Kao što sam već ranije navela, pomalo u šali, pomalo u zbilji, pomenuti strah uglavnom uzrokuju priče žena koje su se već porodile, najčešće preuveličane, ali i nepoznavanje procedure i prostora u kome će porođaj da se odvija, kao i gubitka kontrole nad sopstvenim tijelom.

Strah od porođaja je normalan.

Mnoge žene u prvoj trudnoći nikada ranije nisu imale priliku vidjeti kako porođaj izgleda. Upravo zbog toga mlade buduće majke žele se što bolje pripremiti za porođaj.

Normalna zabrinutost koju žene osjećaju može biti produktivna i podstaći  ih da naprave najbolje odluke za sebe i za svoju bebu, ali može biti  i obrnuto  kada se javi neproduktivan strah od porođaja, uslijed čega ne mogu donositi ispravne odluke I pri tome uživati u trudnoći.

Osim što onemogućava adekvatnu pripremu buduće majke, pretjeran strah može stvoriti probleme i u toku samog porođaja.

Kada rađate prvi put,naravno da ulazite u nešto potpuno nepoznato. I kao što to vjerovatno već I same znate niko se ne osjeća potpuno sigurnim kada treba nešto učiniti po prvi put.

I šta vam je onda činiti?

Pa, postoje  dva načina kako se nositi sa tim strahom; možete strah ignorisati ili steći što više znanja o onome što vas plaši.

Da li vam je poznat osjećaj kada se pokušavate zaposliti nečim što će vam odvratiti misli od porođaja, e ako jeste, onda ste vi u onoj grupi koja je odabrala da ignoriše strah, te je moguće da se neprijatno iznenadite onim što vas čeka.

S  druge strane, ako saznate šta se sve dešava tokom porođaja, ako čitate knjige, pretražujete internet, pohadjate Školu za trudnice, naučite pravilne tehnike disanja I kada ste sigurni u sebe prilikom porođaja, te kad znate što vas čeka, veća je vjerovatnost da će vam porođaj ostati u prijatnom sjećanju.

Prevladavanje straha je prvi korak ka normalnom i prirodnom porođaju bez komplikacija.

Autor: Dubravka Lazarević, psiholog

Tagged with:
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arhiva

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.