Nastavak priče o adolescenciji:
Važno je da znaš da je osnovni psihološki problem u ovom periodu prepoznavanje novih potreba, prilagođavanje na njih i na novi tjelesni izgled.

Svako od nas se bolje osjeća kada je zadavoljan izgledom tijela.

Razmisli šta je još potrebno da bi osoba bila zadovoljna sobom?

Da li je najvažniji fizički izgled?

Napravi malu vježbu, zapiši na papiru šta je prema tvom mišljenju najvažnije da bi osoba bila zadovoljna sobom, navedi tri stavke. Sačuvaj taj papir pa mu se povremeno vrati i uporedi da li se tvoj stav promijenio. O tome možeš da diskutuješ i sa svojim prijateljima ali i sa roditeljima, pokreni ovu temu i na nekom času u školi (kod nastavnika koji je otvoren prema vašim idejama).

Način na koji doživljavamo sebe, kakva su naša osjećanja u vezi sa tim, šta mislimo o svom fizičkom izgledu u psihologiji se naziva slika tijela. U periodu kada se tvoje tijelo intenzivno mijenja moguće je da osjetiš talase snažnog nezadovoljstva novim izgledom.

Uzalud će te roditelji i drugi odrasli razuvjeravati da je sa tvojim tijelom sve u redu, da divno izgledaš, nezadovoljstvo će opstajati!

Od tebe u mnogome zavisi da li ćeš razviti pozitivnu sliku o svom tijelu a  to znači da treba da prihvatiš i svoje tjelesne nesarvšenosti, jer ne zaboravi – niko nije savršen!

Ukoliko to ne uspiješ moguće je da se osjetiš loše, da postaneš nesiguran/a u sebe, sve to može da se odrazi i na tvoje odnose sa vršnjacima kao i na uspjeh u učenju.

Iako znamo da je slika o tijelu samo dio potpune slike o sebi ona može veoma mnogo uticati na doživljaj sebe u cjelini. Nije dobro kada je osoba previše zaokupljena svojim izgledom.

Dodatni problem predstavlja i to što smo, putem različitih medija, izloženi novim standardima savršene ljepote, do koje se često dolazi  i različitim hirurškim intervencijama. Tako je danas na primjer  lijepa djevojka ona koja je visoka i previše mršava (često nezdravo) poput poznatih manekenki, a lijepi mladići su oni koji su sa veoma razvijenim mišićima, korpulentni, visoki i snažni.

Da li ste primijetili da tako savršeno lijepih mladića i djevojaka nema mnogo oko nas, na ulici, u školi, na plaži?

Šta mislite zašto je to tako?

Jedan od razloga je i to što takve osobe sa naslovnih strana novina i TV ekrana često u stvarnosti ne izgledaju tako, njihov izgled je dotjeran putem različitih kompjuterskih programa. Čuvaj se poređenja sa idealizovanim medijskim osobama, to može da poljulja tvoje samopouzdanje, da izazove nesigurnost a ponekada i zavist. Sve su to negativne emocije.

Činjenica je da ne možemo da utičemo na to koliko smo visoki, ali ono što možemo da uradimo jeste da svoju visinu prihvatimo na pravi način. Kako još možeš da budeš zadovoljan/a sobom? Toliko je  različitih talenata i sposobnosti, samo treba da otkriješ ono u čemu si dobra/a, možda je to duhovitost, druželjubivost, inteleigencija, muzikalnost?

U svakom slučaju budi svoj/a, izgradi sosptveni imidž i osjećaj se dobro u sosptvenoj koži!

Budi ono što jesi.

Tvoje tijelo je dio tebe, zajedno sa tvojim sposobnostima, stavovima, razmišljanjima, uvjerenjima i svim drugim što te čini jedinstvenom osobom. Ne zaboravi važnije je da budeš zadovoljan/a samim sobom nego da se dopadaš svijetu oko sebe!

U školi ima toliko mnogo prilika u kojima možeš da pokažeš svoju jedinstvenost i svoje sposobnosti. Nemoj da se stidiš , iskoristi neku od tih prilika i pokaži drugima koliko vrijediš, ne boj se to neće izgledati kao hvalisanje.

Autor:  Tanja Vujović

Tagged with:
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arhiva

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.