Ginekologija je grana medicine koja se bavi proučavanjem bolesti i lječenjem organa ženskog reproduktivnog sistema (materica, jajnici,vagina..), kao i cjelokupnim zdravljem žene. U prevodu sa latinskog znači “nauka o ženi”..

Važnu ulogu u razvoju ove medicinske grane ima prevencija i edukacija.

Ovo je oblast medicine u kojoj je preventivni pregled i rano otkrivanja bolesti dokazno najbolji pristup očuvanju zdravlja.

Dugo vremena mnoga ginekološka oboljenja su bila ona grupa bolesti o kojoj je  bilo “sramota pričati” i zbog koji se žene teško odlučivale da odu kod ljekara-ginekologa na pregled.

Srećom takva praksa postaje prošlost i žene sve više počinju da vode brigu o svom “ženskom” zdravlju što se u mnogim sredinama opisuje kao stvar opšte kulture.

Ispitivanje i liječenje bračne neplodnosti , otkrivanje i liječenje polno prenosivih infekcija, prevencija malignih oboljenja ženskih polnih organa, problemi vezani za menopauzu, pubertet i adolescencija , neredovna menstrualna krvarenja, hormonski poremećaji …i mnogo drugih tema je opisano u tekstovima koje ćete pronaći na našem sajtu Priča o zdravlju.

Traženje informacija iz oblasti ginekologije na internetu posebno je izražen fenomen upravo zbog nelagodnosti da se priča o ovim temama. Zato smo se potrudili da dobijete kvalitetne i prije svega tačne informacije od profesionalaca koji se bave ovom granom medicine.

Tagged with:
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arhiva