Menopauza je prirodan događaj u životu žene.

Prosječno doba kada  nastupa menopauza (poslednja menstruacija) ostalo je isto, ali se značajno produžilo trajanje ljudskog života, tako da današnja žena provede trećinu života u periodu nakon menopauze tzv “postmenopauzi”.

Zato je važno posvetiti malo više pažnje ovom periodu žene jer ćemo imati najveći procenat žena koje se upravo nalaze u ovom periodu i o njima treba brinuti.

U tijelu žene u razdoblju oko menopauze nastaju promjene koje su posledica smanjenog stvaranja hormona u jajnicima, prvenstveno estrogena.

U prosjeku, već nakon četrdesete godine života (a ponekad i u kasnijim tridesetima) stvaranje hormona u jajnicima počinje polako slabiti, što se postepeno nastavlja do 44-45. godine. Od tada pa još otprilike 5-10 godina traje prelazni period, koji se u običnu govoru naziva klimakterijum ili klimaks.

Medicinari  obično koriste riječ “perimenopauza” za rperiod prije prestanka same menstruacije tj menstrualnog krvarenja krvarenja uključujući i godinu dana nakon prestanka menstruacija mjesečnih krvarenja.

Tagged with:
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arhiva