Kada govorimo o zdravlju, to podrazumijeva fizičko, psihičko i socijalno blagostanje, a ne samo odsustvo bolesti.

Neuredan život, tj. nepravilna ishrana, nedovoljna fizička aktivnost i nezadovoljavajući socijalni status utiču na zdravlje prije svega, što nosi sa sobom i varijcije raspoloženja. Neraspoloženje hronično može dovesti i do određenih stepena poremećaja zdravlja.

Sa tim se, u velikoj mjeri, možemo boriti i promjenom načina ishrane.

Nauka je dokazala i više ne postoji sumlja u povezanost hrane i raspoloženja. U namirnicama su pronađeni određeni nutrijenti koji se smatraju antidepresivima.

Tako da, hroničnu depresiju možemo povezati sa dugotrajnim nedostacima nekih hranljivih sastojaka u organizmu.

Kofein i ugljeni hidrati su sastojci koji su dokazani kao antidepresivi u određenoj količini. Takvi sastojci iz hrane utiču na neurotransmitere, koji su zaduženi za prenos informacija između moždanih ćelija. Jedan takav transmiter je i serotonin, tzv.hormon sreće, čiji se nedostatak povezuje sa depresijom.

Poznati oblik depresije je i sezonsko neraspoloženje, tj. pad životne energije sa prvim kišnim danima koji traje po šest mjeseci u principu – zimska melanholija.

Namirnice koje mogu da vam pomognu su :

  • Namirnice bogate folnom kisjelinom ( zeleno lisnato povrće – posebno spanać) Potrebna doza se lako može nadoknaditi hranom, dok pretjerane doze mogu biti toksične.
  • Kofein u malim količinama utiče na bolje raspoloženje dok prevelike količine mogu izazvati suprotan efekat. Do dvije šoljice na dan kafe ili čaja.
  • Namirnice bogate selenom ( hrana iz mora – ostige,tunjevina konzervirana, školjke; suncokretove sjemenke, bijeli hleb, ovsene mekinje, pšenične pahuljice..)
  • Brazilski orah sadrži najveću količinu selena i jedan od najvećih antidepresiva
  • Bijeli luk
  • Čili začin
  • Omega – 3 masne kisjeline
  • Tjestenine

 

Zato, pomognite sebi i budite vedri i nasmijani u predstojećim zimskim danima.

 

Autor teksta:

Đukić Slađana

Strukovni nutricionista – dijetetičar,

stručni saradnik sajta drFeko.com

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arhiva

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.