Nekada se nije postavljalo pitanje koji roditelj će voditi brigu o djeci. Svi su prihvatali da je to ženski posao.

Uvijek su muškarci zbrinjavali, štitili i kažnjavali djecu. Sinove su učili da rade muške poslove, ali su žene svakodnevno brinule i o sinovima i o kćerkama. Žene su bile te koje su spajale brigu o djeci i kućne poslove.

Danas je razlika u ulogama manje izražena, i mnogi parovi dijele obaveze u kući i oko djeteta.

Teoretski, kada žena preuzme jedan dio uloge muškarca, da zarađuje za život, i muškarac bi trebalo da preuzme dio kućnih obaveza i brige o djetetu. Kada se dijete rodi , osim dojenja, nema  posla koji majka može, a otac ne može da obavi, ali na žalost tradicija teško odumire. Veliki dio anketa pokazuje da majke i dalje obavljaju veći dio obaveza oko djece nego očevi-uloga oca je uglavnom ograničena na igru sa djecom.

Problem dijelom nastaje u bolnici gdje žena dobije prednost u njegovanju bebe. One možda i nisu mnogo iskusnije u poslovima oko bebe, ali svakako više znaju nego otac u tom trenutku. Svi mladi roditelji brinu da će povrijediti bebu, a mnoge novopečene mame prosto lebde iznad oca , koji se trudi da uradi svoj dio posla. Zbog toga može da se osjeća nesigurnim i nekompetentnim.

Drugim dijelom problem može da  nastane jer muškarac ne može da doji. Kao što znate bebe se često umire na dojci, i pošto tate nemaju to „sredstvo za umirenje”, teže im je da utješe uplakanu bebu.

Ono što još može da predstavlja problem jeste i to što žene preuzimaju dodatne obaveze u kući dok su na porodiljskom odsustvu. Muškarac primjećuje njen umor, stresove i strahove, ali često ne shvata da je žena preuzela i neke od njegovih obaveza.

Sa-roditeljstvo ili zajednička briga o djetetu nije nova ideja.Imajte na umu da ste oboje kompetentni za kvalitetnu brigu o djetetu. Muškarci su itekako sposobni da brinu o djetetu, samo treba da nauče kako. Ako otac učestvuje u svim aktivnostima oko djeteta, od pelena do noćnog „dežurstva”, on i beba će izgraditi mnogo čvršću vezu, a majka će se zasluženo odmoriti. Razgovarajte o tome koliko je ko opterećen poslom i obavezama u novonastaloj situaciji –šta je trajno, a šta privremeno.

Učinite to prije rođenja djeteta, kao i prije vašeg odlaska na posao. Mijenjajte se u poslovima. Jedne nedelje jedno od vas ide u nabavku i kuva, drugi pere. Promjenite se sledeće nedelje. Rotirajte se u aktivnostima oko djeteta. Mjenjajte se na „dužnosti” svake nedelje. Možda vam so ovo čini vojničkim, a možda i jeste, ali je ovako ipak jednostavnije nego se raspravljati o tome ko šta radi.

One Response to Aktivno sa-roditeljstvo

  1. Aktivno sa-roditeljstvo | roditelji.me says:

    […] Izvor: DrFeko […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arhiva

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.