Pruritus vulve – svrab stidnice je simptom, a ne oboljenje. Kao simptom, on prati neku osnovnu bolest i tada se naziva simptomatski svrab.

Ima, međutim, slučajeva kad se svrab ne može dovesti u vezu ni sa kakvim oboljenjem i kada izgleda da on postoji kao samostalna patološka manifestacija kod žene. Tada se govori o “esencijalnom”svrabu stidnice.

Simptomatski pruritus je posljedica neke bolesti opšteg i lokalnog karaktera.

Od lokalnih uzroka, pruritus vulve može da izazove najpre  loša higijena , odnosno nedovoljno održavanje lične higijene u tom djelu tjela, zatim dermatitis, ekcem ,herpes.. 

 

Ako se javi neposredno nakon menstruacije često ga vezujemo za upotrebu uložaka i moguću alergijsku reakciju.

Pruritus često prati i obilnu vaginalnu sekreciju.Posebno je izražen svrab stidnice kod kolpitisa izazvanog gljivicama Candida albicans ili parazitom Trihomonas vaginalis.

Uzrok svrabu na međici i čmaru mogu biti i crjevni paraziti, a u predjelu stidnog brežuljka i velikih stidnih usana stidne vaši  pedikuloza.

Hemijski faktori koji se nalaze  u sapunu, kupkama, rastvorima za ispiranje i mastima za lokalnu upotrebu takođe mogu izazvati svrab na stidnici.

Naročito uporan svrab skoro redovno prati premaligne promjene na vulvi leukoplakiju i početni karcinom, a nešto rjeđe i kraurozu stidnice.

Od opštih oboljenja, pruritus se najčešće viđa kod bolesnica od šećerne bolesti. Kod njih prilično često istovremeno postoji i gljivična  infekcija vagine.Pruritus je kod dijabetičarki toliko čest da je on ponekad prvi znak šećerne bolesti.

Od svraba stidnice mogu da pate i bolesnice sa. izraženom pothranjenošću, avitaminozama, anemijom, teškom tuberkulozom ili karcinomom.

Ovaj simptom, zbog upotrebe nekih ljekova, može da se javi i kod žena sa uremijom, žuticom ili sa toksičnim manifestacijama. 

Kod simptomatskog pruritusa, sa izlečenjem ili poboljšanjem osnovne bolesti nestaje i svrab koji je prati.

“Esencijalni” pruritus vulve je oboljenje koje se javlja bez postojanja drugih bolesti kojim bi se ono kao simptom moglo objasniti. Uzrok esencijalnog pruritusa je nepoznat.

Vjerovatno je da postoji više uzroka koji dovode do osjećaja svraba na stidnici, a koji su zasad nepoznati.

Esencijalni pruritus vulve zapaža se obično kod nervoznih i osjetljivih žena kratko vrijeme prije i u doba klimakterijuma i ispoljava se osjećajem upornog svraba na spoljnim polnim organima.

Svrab može da bude vrlo uporan i u najtežim slučajevima dosadan do neizdržljivosti, tako da ženi ne daje mira ni danju ni noću.

Na koži stidnice, koja od stalnog češanja ogrubi i zadeblja, mogu da se vide tragovi ekskorijacije/ ogrebotina, a može doći i do lokalne infekcije.

Tek kada se isključe svi dosad poznati uzroci pruritusa, treba postaviti dijagnozu esencijalnog svraba stidnice i preduzeti mjere za simptomatsku terapiju.

Moj savjet je da se obratite ginekologu ! Ginekološkim pregledom treba isključiti organski uzroci svraba.

Nemojte se sami liječiti.

Nije rijetko da se koriste razni narodni lijekovi koji često naprave još veću štetu.

Iz moje prakse mogu nabrojati bezbroj različitih narodnih “umotvorina” od jogurta, sirćeta i raznih domaćih rakija, koktela i tinktura sa raznim biljem i velebiljem. Poslednji patent je maslinovo ulje na listu bokvice. Svinjskim loj, krpa natopljena kantarionom i nacjedjenim bijelim lukom srećom se potiskuju iz upotrebe, …

Nisam protivnik tradicionalne i narodne medicine, ali ne treba pretjerivati  ni u čemu.

 

 

Tagged with:
 

2 Responses to Svrab stidnice – Pruritus vulve

  1. bborka says:

    ja sam operisana prije 14 godina sa ginekoloske strane odstranjena mi je materica i jajnici. zadnje dvije godine imam veliki problema sa svrabom genitalija i cmara. isla sam par puta ginekologu, i uzeti su brisevi na kandidu i nalaz je dobar, receno mi je da nemam zastitu jer mi nedostaju jajnici.
    stanje svaki dan gore. sto se tice higije perem se svako vece i jutro, ocekujem misljenje

    • Ako je iskljucena infekcija, najvjerojatniji uzrok svraba su atroficne promjene na spoljnjim genitalijama uzrokovane nedostatkom hormona. Ovaj preoblem je cest kod zena u menopauzi. Postoji krema sa estrogenom za lokalnu upotrebu s kojom se mogu ublaziti , cesto i rijesiti navedene tegobe.Savjetujte se s Vasim ginekologom vezano za navedenu kremu
      Pozdrav

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arhiva