Na pregled se ne ide samo kada imamo tegobe, kad nas nesto boli, kad postoje smetnje. Postoji i tzv “preventivni pregled”. Cilj tih pregleda da se na vrijeme otkriju i pravovremeno lijece neke bolesti , a najcesce se oni rade zbog ranog otkrivanja malignih bolesti.

U poslednjih par decenija stecena su mnoga nova saznanja iz oblasti dijagnostike i lijecenja malignih oboljenja donjeg genitalnog trakta zena.  Ta saznanja su omogucila da se lakse otkriju ove bolesti u ranim stadijumima kada je lijecenje mnogo jednostavnije i lakse. Zbog ovoga se u danasnjim uslovima zivljenja i zdravstvene zastite rijetko otkriju odmakli  ili kako ih cesto zovemo “ zapusteni” stadijumi bolesti koji znacajno ugrozavaju zdravlje pa i zivot zene.

Postoje usvojeni protokoli kojih se pridrzava vecina ginekologa kod nas i u svijetu u ranom otkrivanju ovih bolesti.

U Crnoj Gori  u programom zdravstvene zastite zena planirano je da se jednom na tri godine kod zena u zivotnoj dobi 20 do 75 godina uradi preventivni pregled za otkrivanje raka grlica materice ( PAP test ).

Predlog Udruzenja/sekcije za patologiju cerviksa i kolposkopiju je da se ovi pregledi rade jednom u tri godine  kod svih zena starijih od 25 , a mladjih od 65 godina ( prema Nacionalnom programu)  i kod zena mladjih od 25 godina , ako su zapocele seksualni zivot prije 18-e godine. Pregledi se preporucuju jednom godisnje kod zena koje su pri predhodnom pregledu imale los nalaz kolposkopije, a HP nalaz biopsije bio benigan, kao i kod zena sa prisutnim “faktorima rizika” za nastanak malignih oboljenja donjeg genitalnog trakta.

Ti faktori rizika su : rana udaja, rano zapocinjanje seksualnih odnosa, cesto mijenjanje seksualnih partnera, nestalni brakovi, promiskuitet, veliki broj porodjaja, rana menarha, nacin zivota-losa higijena,los socio-ekonomski status, muski factor (cirkumcizija), seksualno prenosive bolesti- HPV infekcije,pusenje,…

Ako to postoji kod nas , ako je dostupno, ako je sve to nekakva jednostavna procedura i pregled , zbog cega zene to ne urade.??

Ne postoji opravdanje zasto zene ne idu na preventivne preglede, ali postoji razumjevanje za strah od rezultata, za neprijatnost pri pregledu, cekanju u cekaonicama ispred ginekoloske ordinacije  itd.

Treba razmisljati i o tome da je   sreca sto su nam odredjeni organi dostupni pregledu , tako da ljekari mogu da rano vide neku promjenu na organima ,kao sto je na primjer grlic materice.

Kamo srece da je to lako i za druge organe kao sto je mozak, jetra pankreas i td. Zato savremena medicina svakodnevno se bavi istrazivanjem tehnika koje bi ucinile pregled tih organa sto jednostavnijim i mogucim, kao sto je skener, nuklearna magnetna rezonanca, ultrazvuk, tumor markeri  itd.

Kad je vec to tako zasto ne iskoristiti to i poci na takozvani ‘preventivni” pregled , ili pregled “kad nam nista ne fali”.

Kako izgleda taj pregled?

Preventivni pregled podrazumjeva ginekoloski pregled , uzimanje mikrobioloskih briseva, kolposkopiju ,uzimanje PAP testa (citoloska analiza celija sa povrsine grlica materica).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arhiva