Pretpostavka da žene koje imaju seks sa drugim ženama nisu izložene riziku PPI je definitvno netačna.

Žene koje imaju seks sa ženama (Women having sex with women – WSW) su podjednako izložene polno prenosivim infekcijama (PPI) kao i heteroseksualne žene.

Na osnovu jednog istraživanja obavljenog u Australij  kod WSW je zabilježen  značajno veći stepen bakterijske vaginoze (BV), hepatitisa C i HIV-rizičnog ponašanja.

Dok su genitalne bradavice i gonoreja zabilježene u manjem obimu u odnosu na heteroseksualne žene, bakterijska vaginoza (BV) je zabilježena u značajno većem procentu kod WSW (8% naspram 5%), kao i hepatitis C (5% naspram manje od 1%).

BV je uobičajeno stanje koje označava promjenu normalne vaginalne flore i dovodi se u vezu sa povišenom temperaturom, prekidom neželjene trudnoće i prenošenjem HIV-a seksualnim putem. Ne postoji jasno objašnjenje zašto su stope veće kod WSW moguće objašnjenje je da one imaju češće oralne seksualne odnose.

 

Postoji mnoštvo zabluda pa često, žene pretpostavljaju da ih seksualna aktivnost samo sa ženama štiti od PPI što nije tačno.

Većina WSW populacije misli da bira pažljivo partnerke i da je mala šansa za polno prenosive infekcije.

Zabilježeni su mnogi slučajevi žena koje su zaražene seksualno prenosivim bolestima iako nikad nisu bile seksualno aktivne sa muškarcima.

 

Ako se seksualni adnosi  uključuju i  upotrebu droga i seks sa biseksualnim ili gej muškarcima, što je veoma često onda rizik postaje izuzetno visok od dobijanja polno prenosivih infekcija.,

Ovo nije jedina studija i mnogo koje sam pronašao ili su objavljene u naučnim žurnalima iznose slične podatke .

Osnovni je problem u tome što žene nisu svjesne rizika i nemaju redovnu ginekološku negu.

Za sada, smatra se da BV  dominira kod lezbejskih parova. U porastu su infekcije hepatitis B, i C.

Jedno od uznemiravajućih otkrića je da žene i dalje ne traže Papanikolau test kod ginekologa. „Najčešći razlog je taj što su im ginekolozi rekli da nema potrebe za tim jer nemaju seks sa muškarcima“.

Svi ljekari koji se bave seksualnim zdravljem, ne samo ginekolozi, bi trebalo da uzmu u obzir da su sve seksualno aktivne žene izložene riziku polno prenosivih infekcija, bez obzira na njihov ili rod njihovih partnera/ki.

Lezbejke i biseksualne žene bi trebalo da imaju redovne ginekološke preglede koji podrazumjevaju i uzimanje PAP testa.

Ove žene su ne rijetko u Crnoj Gori stigmatisane i imaju često neprijatnost ako otkriju svoje seksualne navike.

Savjeti za sigurniji seks za WSW

  • Posećujte ginekologe radi redovnih preventivnih Papanikolau testova
  • Ako ste seksualno aktivni, razgovarajte sa vašim ljekarom/ginekologom o testiranju na HIV i druge PPI
  • Polno prenosive infekcije ne zavise od penetracije. Tokom seksa koristite zaštitu, naročito ako vaša partnerka ima SPB: koristite rukavice od lateksa ili dental dam prilikom oralnog (vaginalnog i analnog) seksa
  • Ne zaboravite: dildoi i druge seksualne igračke mogu prenjeti PPI! Koristite kondome
Tagged with:
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arhiva