Rak grlića materice nastaje na donjem dijelu materice koji se otvara prema vagini. Započinje kada se neke ćelije grlića materice promijene i krenu da se umnožavaju na nekontrolisan način.
Potrebno je više godina da se promijenjene ćelije grlića materice iz početnih stadijuma razviju u rak grlića materice. Srećom, stadijumi koji predhode raku se lako liječe. Međutim, kako ne pokazuju jasne znake bolesti, moguće ih je otkriti samo redovnim pregledima Papa testom.

Redovni pregledi tj skrining omogućavaju otkrivanje promjenjenih ćelija grlića materice u ranom stadijumu, kada se mogu lako odstraniti, tako da se ne razviju u rak grlića materice. Jednom kada nastane rak grlića materice se znatno teže lijeći i uspjeh lijećenja je mnogo manji.

Za rano otkrivanje ili skrining se koristi Papanikolau test (Papa test). U toku kratkog i bezbolnog ginekološkog pregleda, Vaš ginekolog će pažljivo, špatulom ili četkicom, uzeti bris sa grlića materice.

U tom brisu se nalaze ćelije sa površine grlića maternice. Taj uzorak se potom šalje u laboratoriju gde će biti analiziran pod mikroskopom u potrazi za promjenjenim ćelijama.

Pomoću PAPA testa  možemo na vrijeme otkriti pojavu prekanceroznih stanja grlića materice.

Na vrijeme otkrivena, ovakva stanja se uspešno liječe i stepen izlječenja je vrlo visok.

Papa test takođe otkriva infekcije, upale i abnormalnosti ćelija koje se mogu pretvoriti u kancer

Radi se tako što se drvenim štapićem sa vatom na vrhu uzima bris djela grlića materice, i kanala grlića materice, napravi se citološki razmaz u kojem se pod mikroskopom traže znakovi upale, uzročnici infekcije, abnormalnosti ćelija i zloćudne promene.

Ko treba da ide na skrining za rak grlića maternice?

Sve žene, u dobi od od 20. do 65. godine života treba da idu na redovne preglede.

U prvo vrijeme pregled bi se trebao raditi jednom godišnje.

Nakon dva uzastopna negativna Papa testa, tj. uredna nalaza pregledi bi se trebali raditi svake tri godine. Redovni pregledi odnosno skrining za rak grlića materice pruža najbolju zaštitu ako se redovno ponavlja.

Najbolje vrijeme za uzimanje uzorka je sredina ciklusa tj. 10-20 dana računajući od prvog dana zadnje menstruacije.

Tačnost PAPA testa je oko 75 – 80%, u kombinaciji s drugim metodama (kolposkopija i histologija) tačnost raste do 95%.

Šta ako je  loš rezultat Papa testa?

Neke žene imaju abnormalan rezultat Papa testa. To samo znači da su u njihovom brisu nađene ćelije koje pokazuju neke promjene.

Svi abnormalni rezultati zahtijevaju praćenje. U zavisnosti od rezultata, biće Vam savjetovana jedna od sljedećih mogućnosti:

  • da se ponovi PAPA test nakon liječenja upalnih promjena na grliću materice
  • da se uzme mali isječak tkiva sa grlića materice-biopsija
  • da se uradi testiranje na HPV (humani papiloma virus)
  • da se uradi kolposkopija (detaljni pregled grlića sa kolposkopom koji uveličava grlić)

 

Neke promjene koje se okriju dodatnim pregledima treba odstraniti kako ne bi prerasle u rak. Jednostavan tretman koji uglavnom može da se obavi ambulantno je najčešće dovoljan. Takvi tretmani rijetko utiču na seksualni život žene ili njenu mogućnost da ima djecu.

Tagged with:
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arhiva