Žene četo ispiraju vaginu i pri tome koriste vodu ili neki drugi rastvor najčešće  razblaženu sirćetnu kiselinu, čaj od kamilice ili žalfije,  rastvor borne kisjeline, hidrogen, razne lijekovite čajeve, gotove rastvore koji postoje na tržištu i mogu se kupiti u većini apoteka…

Za to koriste irigator , ali ne rijetko i običan plastični špric, često to rade sa crijevom od tuša , i sličnim pomagalima.

To rade da bi isprale vaginalni sekret, spermu , ostatke menstrualne krvi ili da bi se oslobodile neprijatnog mirisa vaginalnog sekreta.

Nekada žene to rade da bi se zaštitile od neželjene trudnoće.

 

SAVJET:

Ispiranje vagine ni u kom slučaju neće vas zaštititi od neželjene trudnoće, a još manje od polno prenosivih bolesti.

Ispiranje vagine se ne preporučuje i to više napravi štete nego koristi. Ako se žene često ispiraju i najobičnijom vodom poremete ravnotežu u  vaginalnoj sredini i odstrane bakterije koje normalno postoje u vagini i održavaju kiselost vagine koja je uslov da se na razmnožavaju štetne bakterije.

Često se tokom ispiranja direktno unesu bakterije.

Nije rijetko da se žene tokom ispiranja i povrijede i ošteti se vaginalna sluzokoža i to postane ulazno mjesto za infekciju.

Kod ovih žena se češće razvija bakterijska vaginoza , o kojoj sam pisao, candidijaza kao i druge polno prenosive infekcije.

I još jednom da naglasim ISPIRANJE VAGINE NEĆE VAS ZAŠTITITI OD NEŽELJENE TRUDNOĆE !!!!!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arhiva