Opšte je poznato da u hrani možemo naći značajne količine prirodnih hormona, koje su potrebne našem organizmu.

Među njima, i koncentracije polnih hormona koje utiču na količinu u našem organizmu i njihov unos hranom doprinosi poboljšanju svih funkcija, među kojima su : seksualni nagon, simptomi menopauze, reprodukcija, preventivno djelovanje na hormon – zavisne tumore, kao što je tumor dojke.

Kada govorimo o biljkama koje pomažu u ovim slučajevima, mislimo na biljke koje sadrže prirodne estrogene i tako pomažu u regulisanju koncentracije ovog hormona u organizmu. Od njegove prisutnosti i balansa u organizmu zavise sve navedene funkcije.

Namirnice sa značajnim količinama estrogena : kupus, prokelj, karfiol, brokula, pasulj, grašak, leća, sočivo, pšenične mekinje..

Sveobuhvatna dnevna ishrana utiče na seksualni nagon, tj. može djelovati kao afrodizijak ili smanjiti seksualnu želju.

Tako, masna hrana utiče na nivo i ženskih i muških polnih hormona. Pretjeran unos masti kod muškaraca u velikom broju slučajeva utiče na proizvodnju hormona, samim tim i na seksualni život.

Namirnice koje  mogu pomoći su : voće i povrće, kao i sve namirnice bogate vitaminom C i folnom kiselinom ( citrusi, kupus, spanać…).

Ne smijemo zaboraviti i „ opštepoznate” afrodiyijake, kao što su : čokolada, lješnici, bademi, orasi, morski plodovi ( ostige ), med, banane, crno vino…

Autor teksta:

Đukić Slađana

Strukovni nutricionista – dijetetičar,

stručni saradnik sajta drFeko.com

 

Tagged with:
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arhiva