About the author

Related Articles

10 Comments

  1. 3

    Elizabeta

    Postovanje,
    Imam L-SID promenu,i koilocite.Dr kaze da to znaci HPV infekciju. Interesuje me da li sam u opasnosti od reinfekcije sa istim,dugogodisnjim partnerom ,za kojeg sam sigurna da mi je takodje veran.Misljenja su podeljena,neki savetuju prezervatim (al to je prosto bzv do kraja zivota koristiti),a neki tvrde da smo vec razmenili sve sto imamo i nema vise opasnosti.
    Hvala! 🙂

    1. 3.1

      Dr Fehmija Feko Fetahović

      POstovana,
      uradite HPV tipizaciju . Tom analizom se dokazuje da li imate infekciju HPV i koji tip virusa je u pitanju. To odlucuje o daljem tretmanu i ponasanju. Ukoliko imate “aktivnu infekciju” savjetuje se upotreba prezervativa dok promjena postoji. U fazi ” mirovanja” virusa ne morate koristiti prezervativ ako ne mjenjate partenere.
      Srdacan pozdrav.

      1. 3.1.1

        Elizabeta

        Hvala na odgovoru! Samo,mi nikad nismo imali i nemamo kondilome,tako da se ne moze znati kad je virus aktivan,zar ne?

        1. 3.1.1.1

          Dr Fehmija Feko Fetahović

          Postovana,
          virusna infekcija moze biti prisutna a da ne postoji klinicki ispoljena bolest ( nema vidljivih bradavica -kondiloma) Ukoliko oslabi otpornost organizma opsta i lokalna , onda se infekcija ispolji i u klinickom obliku. Cesta je situacija da oba partnera imaju dokazanu HPV infekciju , a da se vidljivi kondilomi pojave samo kod zene>
          Srdacan pozdrav

          1. 3.1.1.1.1

            Elizabeta

            Postovani,
            Dakle koja je svrha onda koristiti prezervativ kad se nikad ne zna kada ce virus proraditi kod njega? Ja mogu znati kad odem na papa test da li mi je virus aktivan,ali necu znati sta je sa njim! Ne mozemo koristiti prezervativ-ja imam 43g a on 46 i problema sa velicinom polnog organa i erekcijim,tako da mu koriscenje kondoma skoro nemoguce,a i meni ne prija jer svrbim od njega.Nisam pametna sta dalje… 🙁 Hvala puno na vasoj ljubaznosti. Postovanje! 🙂

          2. Dr Fehmija Feko Fetahović

            Postovana,
            virus je “proradio” kad se vide bradavice kod njega /kondilomi. Ako nema promjena ( bradavicastih izrastaja) , ne koristite kondom.
            Srdacan pozdrav

  2. 2

    Biljana

    Postovani,
    Imam 40 god i do sada sam samo radila Papa testove redovno i sve je bilo u redu.
    Sada bi htela da “uradim”i Hpv tipizaciju.
    Dali se Papa i HPV tipizacija rade zajedno t.j.dali je potrebno uraditi HPV tipizaciju ako je Papa test u redu?
    Hvala

    1. 2.1

      Dr Fehmija Feko Fetahović

      Postovana,
      HPV tipizaciju mozete uraditi nevezano za PN test. Uz PN test, HPV tipizaciju uradite i kolposkopiju i to je najbolji skrining za rano otkrivanje raka grliza materice. Ukoliko je to sve uredu. Mozete cak preglede raditi i na 3 godine.
      Srdacan pozdrav.

  3. 1

    Marie Marie

    Primetila sam pre nedelju dana malo zadebljanje kože kod ulaza u vaginu, u blizini anusa. Pomislila sam da je možda ranica od brijanja. Pre neki dan sam otišla kod ginekologa (radi prepisivanja kontraceptivnih pilula) i tokom pregleda je to primetila i rekla da deluje da su polne bradavice i da se to može izlečiti mazanjem određene kreme. Međutim, nije mi prepisala kremu, niti bilo šta više rekla u vezi toga.
    Danas sam primetila sitnu bradavicu na vrhu stidnih usana. Da li ima razloga za brigu, s obzirom da mi ginekolog ništa nije rekao? Svašta sam pročitala na netu u vezi kondiloma i polnih bradavica, pa sam uplašena. Molim za brz odgovor.
    P.S. Imam dečka godinu dana i uvek smo koristili kondom kao zaštitu. Takođe, on nikada nije imao ništa slično. Puno pozdrava!

    1. 1.1

      Dr Fehmija Feko Fetahović

      Postovana,
      ukoliko se sire te izrasline , bradavice..Morate napraviti kontrolni pregled i tacno utvrditi da li se radi o kondilomima ili ne , Ne postoji dijagnoza vjerovatno.
      Srdacan pozdrav.

Comments are closed.

©2011-2018 Dr Feko - Prica o zdravlju. Podrzan od GEA MEDICAL. Sva prava zadrzana.

Skip to toolbar