Infekcija sa Humanim papilloma virusom (HPV) je polno prenosiva bolest, koja se prenosi s jednog na drugog seksualnog partnera najčešće prilikom vaginalnog i analnog seksa, ali takođe i prilikom oralnog seksa, kao i prilikom dodirivanja genitalija.

Postoji mnogo tipova HPV virusa, od kojih mnogo njih uzrokuje polne bradavice, a neki se povezuju sa malignim bolestima. Najčešće se javlja kancer/rak grlića materice, a vaginalni i analni kancer, rak penisa i rak vulve su ređi.

Skoro 1% seksualno aktivnih odraslih, posmatrano u bilo kom trenutku, ima polne bradavice. Tipovi HPV virusa koji izazivaju polne bradavice/kondilome su različiti od onih koji izazivaju kancer, i ne postoji način da se sazna kod koga će se javiti kancer ili neki drugi zdravstveni problemi, nakon što dođe do infekcije.

HPV tipizacija (odredjivanje tipova virusa) je analiza koja postaje uz PAPA test nešto šta je osnov ranog otkrivanja raka grlića materice. Čak se u nekim zemljama preporučuje pravilo “1,2,3” 1.Uraditi PAPA test 2. Uraditi HPV tipizaciju i onda ste 3 godine obezbjedili spokoj ako su ove analize dobre.

Očekuje se da ova analiza u buducnosti bude rutinska kao i kolposkopija ili PAPA test. Radi se o analizi biološkog materijala (sekret, bris, biopsijski materijal) kojom se utvrdjuje prisustvo i tip humanog Papiloma virusa HPV-a (poslednji podaci govore da je identifikovano oko 130 tipova ovog virusa).

Često se pacijentkinje nadju u nedoumici oko vrste ove analize koja im se nudi. Tehnika tipizacije je u razvoju tako da starije (manje precizne) metode kao što je serološka (dokazivanje antitjela na HPV) ili hibridizaciona metoda pružaju mogućnost tipizacije na veći broj virusa po nižoj cjeni, dok novije (preciznije) metode kao sto je PCR metoda nude tipizaciju na manji broj tipova po značajno većoj cjeni.

PCR metoda je nešto što je standard i ako već radite provjerite da li Vam nude ovu tehniku dokazivanja virusa HPV.

Odgovor na pitanje da li treba uraditi tipizaciju je nedvosmisleno potvrdan. Jedino na taj način možete znati koji tip/tipove virusa nosite iako je terapija skoro ista koji god tip/tipovi virusa da su u pitanju.

Tipizacija HPV-a pruža brze i pouzdane odgovore na pitanja da li je infekcija prouzrokovana nisko-rizičnim ili visoko-rizičnim tipovima virusa.

U slučajevima infekcije visoko-rizičnim tipovima preporučuju se česti kontrolni PAPA testovi koji bi trebalo da budu dovoljni za ranu dijagnozu maligne alteracije oboljelog epitela grlića materice.

Ukoliko već postoji neka promjena na grliću materice kao što je CIN I onda ukoliko se dokaže postojanje HPV virusa onkogenog potencijala, visokorizični tipovi kao što su tip 16 , 18 onda se preporučuju neke od destruktivnih tehnika uklanjanja promjene na grliću kao što je krioterapija, elektro  ili loop ekcizija.

Senzitivnost HPV tipizacije je 94.6%, a specificnost 94.1%, dok kombinacija HPV tipizacije i PAPA testa pokazuje 100% senzitivnosti i specificnosti.

Tagged with:
 

10 Responses to Infekcija HPV

 1. Elizabeta says:

  Postovanje,
  Imam L-SID promenu,i koilocite.Dr kaze da to znaci HPV infekciju. Interesuje me da li sam u opasnosti od reinfekcije sa istim,dugogodisnjim partnerom ,za kojeg sam sigurna da mi je takodje veran.Misljenja su podeljena,neki savetuju prezervatim (al to je prosto bzv do kraja zivota koristiti),a neki tvrde da smo vec razmenili sve sto imamo i nema vise opasnosti.
  Hvala! 🙂

  • POstovana,
   uradite HPV tipizaciju . Tom analizom se dokazuje da li imate infekciju HPV i koji tip virusa je u pitanju. To odlucuje o daljem tretmanu i ponasanju. Ukoliko imate “aktivnu infekciju” savjetuje se upotreba prezervativa dok promjena postoji. U fazi ” mirovanja” virusa ne morate koristiti prezervativ ako ne mjenjate partenere.
   Srdacan pozdrav.

   • Elizabeta says:

    Hvala na odgovoru! Samo,mi nikad nismo imali i nemamo kondilome,tako da se ne moze znati kad je virus aktivan,zar ne?

    • Postovana,
     virusna infekcija moze biti prisutna a da ne postoji klinicki ispoljena bolest ( nema vidljivih bradavica -kondiloma) Ukoliko oslabi otpornost organizma opsta i lokalna , onda se infekcija ispolji i u klinickom obliku. Cesta je situacija da oba partnera imaju dokazanu HPV infekciju , a da se vidljivi kondilomi pojave samo kod zene>
     Srdacan pozdrav

     • Elizabeta says:

      Postovani,
      Dakle koja je svrha onda koristiti prezervativ kad se nikad ne zna kada ce virus proraditi kod njega? Ja mogu znati kad odem na papa test da li mi je virus aktivan,ali necu znati sta je sa njim! Ne mozemo koristiti prezervativ-ja imam 43g a on 46 i problema sa velicinom polnog organa i erekcijim,tako da mu koriscenje kondoma skoro nemoguce,a i meni ne prija jer svrbim od njega.Nisam pametna sta dalje… 🙁 Hvala puno na vasoj ljubaznosti. Postovanje! 🙂

     • Postovana,
      virus je “proradio” kad se vide bradavice kod njega /kondilomi. Ako nema promjena ( bradavicastih izrastaja) , ne koristite kondom.
      Srdacan pozdrav

 2. Biljana says:

  Postovani,
  Imam 40 god i do sada sam samo radila Papa testove redovno i sve je bilo u redu.
  Sada bi htela da “uradim”i Hpv tipizaciju.
  Dali se Papa i HPV tipizacija rade zajedno t.j.dali je potrebno uraditi HPV tipizaciju ako je Papa test u redu?
  Hvala

  • Postovana,
   HPV tipizaciju mozete uraditi nevezano za PN test. Uz PN test, HPV tipizaciju uradite i kolposkopiju i to je najbolji skrining za rano otkrivanje raka grliza materice. Ukoliko je to sve uredu. Mozete cak preglede raditi i na 3 godine.
   Srdacan pozdrav.

 3. Marie Marie says:

  Primetila sam pre nedelju dana malo zadebljanje kože kod ulaza u vaginu, u blizini anusa. Pomislila sam da je možda ranica od brijanja. Pre neki dan sam otišla kod ginekologa (radi prepisivanja kontraceptivnih pilula) i tokom pregleda je to primetila i rekla da deluje da su polne bradavice i da se to može izlečiti mazanjem određene kreme. Međutim, nije mi prepisala kremu, niti bilo šta više rekla u vezi toga.
  Danas sam primetila sitnu bradavicu na vrhu stidnih usana. Da li ima razloga za brigu, s obzirom da mi ginekolog ništa nije rekao? Svašta sam pročitala na netu u vezi kondiloma i polnih bradavica, pa sam uplašena. Molim za brz odgovor.
  P.S. Imam dečka godinu dana i uvek smo koristili kondom kao zaštitu. Takođe, on nikada nije imao ništa slično. Puno pozdrava!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arhiva