Nekada se pored velike priče o bolestima , njenim uzrocima , rizicima i mogićim komplikacijama zaboravi da se jasno objasni ženi kako da koristi neki lijek koji je tokom tog pregleda propisan.

Često se podrazumjeva da je žena već koristila vaginalete i onda nakon pregleda joj propisujem recept i kažem  Kada završite sa terapijom doći ćete na kontrolni pregled. Vaginalete koristite jednom dnevno uveče.

Šta se dešava ako žena prvi put koristi vaginalete?Ako ta žena nema nekog koga će da pita ili joj je prosto blam da to nekoga pita jer ima 28 godina i prvi put treba da stavlja vaginalete jer  do sada nije imala potrebe, možda će ovi moji savjeti pomoći.

Par savjeta o tome kako se koriste vaginalete. Biće nekom od koristi…

Kad podigne lijek i dođe kući, otvori kutiju i ugleda oblik čepića. kuglice, rakete, svijeće…

Nije rijetko bilo da su neke žene pokušale da progutaju vaginalete, jer im ginekolog nije jasno objasnio kako se to koristi, doduše nisu ga ni pitale, a sve ono što  se podrazumjeva po pravilu ne rade kako treba.

Prije upotrebe uvjek treba pročitati i prospekt lijeka i provjeriti rok upotrebe.

Vaginalete se stavljaju uveče pred spavanje kada se završi sa tuširanjem , oblačenjem pidžame, pranjem zuba i…nema više potrebe da ustajete iz kreveta.

Otvorite vaginaletu i izvadite iz njenog pakovanja.

Nema potrebe koristiti rukavice , dovoljno je dobro oprati ruke prije i nakon stavljanja vaginalete.

Vaginaletu gurnuti duboko u vaginu.

Nekada je lakše ako vaginaletu nakvasite vodom.

Treba znati da se nakon nekih vaginaleta (primjer Povidon jod) sekret pojača i izlazi više tešnosti iz vagine pa vam je potreban uložak.

Nakon stavljanja vaginalete ne treba imati seksualne odnose.

Ako se osjeti svrab, peckanje, krvarenje nakon stavljanja vaginalete  treba prestati sa stavljanjem i obavjestiti svog ginekologa.

Vaginalete će se u vagini rastvoriti/rastopiti.

 

Tagged with:
 

7 Responses to Kako koristiti vaginalete

 1. Ljiljana says:

  Zdravo svima,ranije nisam koristila vaginalete ,vasi komentari su dosta pomogli ali bih ipak da pitam neke stvari.Koje vaginalete se mogu dobiti bez recepta?Koja je efikasnost vaginaleta ukoliko tokom noci kao sto cujem iscure?I koliko vremena treba da prodje do sledeceg odnosa nakon koriscenja vaginaleta?

  • Postovana,
   u principu , osim Balans activ gela, Relactogela, rastvora za ispiranje…, biljnih vaginaleta od kantariona isl preparata za sve vaginaleta ce Vam trebati preporuka ginekologa ili recept. Moj savjet je da ne koristite vaginalete samoinicijativno jer nekada mozete napraviti vecu stetu , nego korist. Ne treba brinuti ako vaginaleta “iscuri” jer je odredjena kolicina vaginalete se oslobodila i ostala u vagini, i cesto je to dovoljno za terapijski efekat.Nakon zavrsene terapije sa vaginaletama, ako su tegobe prosle, dovoljno je tri dana da prodje i mozete imati seksualne odnose, ukoliko Vas ginekolog nije savjetovao da prvo napravite kontrolni pregled i kontrolne mikrobioloske analize.
   Srdacan pozdrav

 2. nedushka says:

  Meni se vaginaleta nije rastopila skroz tj ostao mi je deo :-(
  Sta da radim i kako je to moguce?
  Hvala

 3. A says:

  Postovani,

  Ako partnerica koristi vaginalete da li bi se i partner trebao liječiti?

  Srdacan pozdrav

  • Postovani,
   u većini slučajeva je potrebno istovremeno liječenje i partnera. Nekada ukoliko se radi o infekciji koja nije seksualno prenosiva i muskarci nemaju tegoba onda ne treba lijecenje oba partnera samo je neophodno uzdrzavanje od seksualnih odnosa tokom lijecenja.
   Srdacan pozdrav

 4. dashka radonjic says:

  ovo mi je sve poznato, ali kad god treba da stavim vaginaletu ja se unervozim. Milion pitanja- sto ako je ne stavim dobro, sto ce biti ako se ne rastopi itd.
  jednom mi se desilo da se vaginaleta uopste nije rastopila i ujutro sam je izvukla citavu, ne znam kako sam to izvela.

  Pozdrav
  super sajt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Arhiva