Želja svake trudnice je da rodi zdravo dijete. Nemojte nikad zaboraviti da želja svakog ginekologa se poklapa sa željom buduće majke i mi želimo da se rodi zdravo dijete.

Kad smo na istom putu za zajedničkim ciljem onda smo svi srećni kad do tog cilja uspješno dođemo. Ako se ne stigne do tog cilja skloni smo da tražimo krivca u onom drugom.

Ginekolozi optužuju trudnice da nisu dolazile na redovne preglede , da nisu uradili one preporučene testove, da su se ponašale protivno savjetima, da su se nepravilno hranile, da ,da….

Trudnice optužuju svoje ljekare za propuste tokom pregleda, da na ultrazvučnim pregledima nisu vidjeli na vrijeme promjene kod bebe, da im nisu predložili da urade neku analizu, test, da na porođaju nisu uradili sve kako treba itd itd…

Da bi se zaštitili od optužbi i jedna i druga strana, dobro je kad postoji nekakav PROTOKOL u kojem piše šta sve treba uraditi tokom trudnoće koje preglede, testove i analize i onda se toga pridržavati. Ko nije uradio svoj dio obaveza iz tog protokola treba ga kriviti.

Postoji bezbroj različitih protokola i kliničkih vodiča kako kontrolisati stanje majke i ploda tokom trudnoće kako bi se na vrijeme otkrila stanja i bolesti koja mogu ugroziti plod ili majku.

U nekim se pretjeralo sa testovima i analizama, pa je odredjivanje krvne slike , glikemije i urina savjetovano da se radi svake 4 nedelje, Double, Tripl , Quadri test…svi , neki su protokoli bili štedljiviji izbjegavale se skupe analize u prvom trimestru TORCH, HIV, VDRL, hepatitis B, neki savjetuju obavezan OGTT svim trudnicam, pojedini uvode 4D ultrazvučni pregled kao obavezan u kontroli trudnoće.

Probaću da napišem testiranja i kontrole koje se najčešće rade , uz rizik da će biti primjedbi, ali …

 

Test za otkrivanje trudnoće

Kada menstruacija kasni, žena najčešće prvo uradi test na trudnoću. On može da se radi iz krvi (Beta HCG) ili iz mokraće. Tda znamo da se radi o trudnoći,ali pozitivan test ne isključuje vanmateričnu trudnoću, stanje koje može da bude vrlo opasno po život žene. Upravo zbog toga, jedina sigurna dijagnoza trudnoće se postavlja uz pomoć ultrazvuka.

Prvi ultrazvučni pregled  

Radi se do osme nedelje graviditeta, a daje odgovore na pitanja: Da li je žena trudna? Da li je plod u materici? Da li postoji srčana aktivnost ploda? Koliko je trudnoća stara (nedelja gestacije)? Kada je termin porođaja?

Prvi ginekološki pregled

Tom prilikom, ginekolog uzima podatke o eventualnim oboljenjima trudnice, uključujući i alergije na lekove, preležane zarazne bolesti. Evidentiraju se raniji porođaji i pobačaji (ukoliko ih je bilo), kao i eventualna teža oboljenja u porodici trudnice i njenog supruga. Na osnovu svih tih podataka, procjenjuje se da li trudnoća spada u normalnu (fiziološku) ili u visokorizičnu, koja zahtjeva pojačan nadzor.

Svakako, obavlja se i ginekološki pregled i kontroliše bris vagine i grlića materice. Radi se i Papanikolau test, ukoliko nije urađen u poslednjih šest mjeseci.

Trudnici se savjetuje kako da se izbori sa uobičajenim simptomima u trudnoći, kao što su mučnina i povraćanje. U pitanju je normalna, prolazna pojava, koja bi trebalo da spontano prestane oko 16. nedelje. Inače, ovaj pregled, ali i svi ostali pregledi ginekologa obuhvataju kontrolu tjelesne težine trudnice i krvnog pritiska.

Laboratorijski nalazi

Analiza krvi i urina (eritrociti, leukociti, hemoglobin, glikemija i kompletna analiza urina) se uglavnom radi kada i kontrolni pregledi trudnice. Takođe, mora da se odredi krvna grupa i Rh faktor. Ukoliko je trudnica Rh negativna, do kraja trudnoće se kontrolišu Rh antitjela. Buduće majke se upućuju i na test na rubelu (za one koje je nisu preležale), a preporučuje se i test na HIV, takozvani TORCH( osim rubele radi se Toxoplasma,  citomegalo i herpes virus), na hepatitis B, sifilis VDRL .

Kontrola grlića materice

Pored uobičajenih pregleda grlića, posebna kontrola je neophodna u 16. nedelji trudnoće, kako bi ginekolog procjenio da li je potrebno da se stavlja serklaž ili ne.

OGTT 

Na kontrolnom pregledu u 28. nedelji se preporučuje test opterećenja na dijabetes (OGTT – oralni test tolerancije na glukozu), naročito ako je trudnica starija od tridesest godina, ili se kod buduće majke razvio neki od faktora rizika za šećernu bolest u trudnoći (gojaznost, na primer).

Ultrazvučni pregledi 

Što se tiče ultrazvučnih pregleda, uz prvi – koji se radi do osme nedelje trudnoće, neophodno je da se obavi po jedan ultrazvučni pregled od 11. do 14. nedelje, potom od 20. do 24. nedelje i od 30. do 34. nedelje trudnoće. Kod nas je ustaljena praksa da se ti pregledi rade češće , skoro svakog mjeseca, ali lično mislim da je  to pretjerivanje  i trošenje vremena i ginekologa i trudnice   i opravdano je  jedino ako se na nekom pregledu ne može uraditi potpun ultrazvučni pregled zbog položaja bebe ili se radi o nekoj promjeni i stanju koju treba još jednom pogledati da se potvrdi …

Dostupno ispitivanje genetskih oboljenja ultrazvukom

Pregled ultrazvukom oko 12. nedelje je veoma važan, posebno kada su u pitanju bebini hromozomi i procjena rizika od Daunovog sindroma. Tada ginekolog kontroliše: Koliki je nabor na vratu ploda (NT)? Da li je prisutna nosna kost (NK)? Kakav je protok krvi u jednom malom krvnom sudu (duktus venosus) bebine jetre (DVA)? Gleda se da li krivulja protoka krvi (kroz duktus venosus) ima normalan oblik, a ako nema povećan je rizik od Daunovog sindroma kao i od anomalija srca. Ima još ultrazvučnih markera za provjeru bebinih hromozoma, ali su ova tri najvažnija.

Pored genetskog sonograma, koji je najvažniji deo ovog pregleda, ljekar bi trebalo detaljno da pogleda anatomiju bebe, kako bi isključio postojanje raznih anomalija. Odnosno,  kontroliše da ne postoji rascjep usne, deformiteti šake i stopala, bebinu kičmu, zatim anatomiju unutrašnjih organa – počev od glave i njenih krvnih sudova, preko dijafragme i želuca do bubrega, bešike i dve arterije pupčanika. Što ranije, i što preciznije!

Važno je da je građa srca dobra (onoliko koliko može da se vidi srce  u ovim nedeljama trudnoće). Dobro obučen ginekolog, uz dobar ultrazvučni aparat može prilično pouzdano da isključi krupne anomalije srca ploda.

“Double” i “Tripl” test

Preporuka je da se posle ovog ultrazvučnog pregleda uradi Dabl test iz krvi trudnice, i to do 13,5 nedelja trudnoće. Zajedno sa ultrazvučnim pregledom, procenjuje se ukupan rizik na Daunov sindrom. Ako je rizik mali, preporuka Ministarstva zdravlja i nacionalnog Vodiča za kontrolu trudnoće je da se ne radi Tripl test (test iz krvi trudnice koji se radi posle 15. nedelje), već samo ako trudnica nije radila Dabl test.

Ja sam pristalica TRIPL testa poslje 14/e nedelje jer imamo dovoljno vremena za pripremu za amniocentezu i pokazao mi se precizniji sa manje lažno pozitivnih rezultata. Ako se ima para i sredstava najbolje uraditi oba.

Provjera posteljice i organa ploda

U periodu od 20. do 24. nedelje trudnoće, kod većih plodova je moguće da se ultrazvučnim pregledom dobro vidi kakva je anatomija organa. Posebno je važan pregled srca i velikih krvnih sudova.

Na ovom pregledu se posmatra i protok materičnih arterija (Doppler).Njihova nerazvijenost ukazuje na mogućnost pojave visokog pritiska u daljem toku trudnoće, kao i na rizik usporenog rasta ploda.

Mjerenjem protoka kroz arteriju pupčanika (Doppler), procjenjuje se vitalnost bebe. Obavlja se pregled posteljice i utvrđuje količina plodove vode, koja je posredni znak stanja bebe. Pri pregledu se analizira lokalizacija posteljice (da li je nisko usađena), njena debljina i izgled (pušenje, na primer, izaziva preranu starost posteljice). 

 

Pregledi pred kraj trudnoće

Na kontrolnom pregledu u 36. nedelji se (pored uobičajenog mjerenja krvnog pritiska i tjelesne težine) rade brisevi, određuju karlične mere, vrši kompletna kontrola urina, pregled dojki i akušerski pregled.

Nedelju dana pre kraja trudnoće, kontroliše se krvni pritisak, obavlja akušerski pregled i provjerava CTG zapis (srčani tonovi bebe).

U poslednjoj nedelji trudnoće, pregled se obavlja u bolnici u kojoj će trudnica da se porađa.

Što se tiče ultrazvučnih pregleda, uz prvi – koji se radi do osme nedelje trudnoće, neophodno je da se obavi po jedan ultrazvučni pregled od 11. do 14. nedelje, potom od 20. do 24. nedelje i od 30. do 34. nedelje trudnoće.

Beba uskoro dolazi…

Sledeći ultrazvučni pregled, koji se radi od 30. do 34. nedelje trudnoće, omogućava ginekologu da provjeri da li plod raste simetrično i skladno (značajno usporenje ili ubrzanje rasta je važan znak u trudnoći, koji zahteva dalja ispitivanja). I pri ovom pregledu se gleda anatomija ploda.

Ultrazvučni pregled pred sam kraj porođaja daje informacije od velikog značaja za sam taj čin: Šta prednjači u položaju ploda – glavica ili karlica? Da li je pupčana vrpca obmotana oko vrata? Da li je beba u dobroj kondiciji?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tagged with:
 

7 Responses to ”Testiranje” u trudnoći

 1. biljana says:

  postovani
  trenutno sam 15ta nedelja trudnoce,imam dvoje zdrave dece,u 12toj nedelji sam radila double test,rizici su na down 1<10000 na trisomy 13 1<10000 nt je 1.3
  bhcg 1.39 mom corr ali je papp a povisen 3.66 mom cor pa me zanima sta to znaci i da li moram na dalje analize ili je dovoljan detaljn ultrazvuk posto do sad sve tece uredno i beba lepo napreduje
  unapred zahvalna

  • Postovana,
   Double test Vam je dobar,vazno je koliko imate godina i da li imate nekakav drugi faktor rizika za genetskih oboljenja. Ukoliko imate ispod 35 godina i nema drugih faktora rizika dovoljno je da nastavite sa redovnim UZ kontrolama.
   Srdacan pozdrav.

 2. Emina says:

  Postovani,trudna sam 30nedelja.Od pocetka trudnoce nemam nikakvih tegoba.Bris sekreta je pokazao da imam candidu,koristila sam po preporuci ginekologa gino-daktanol vaginalete ali opet imAm sekreta i peckanje.Da li postoji lek koji moze da ucini da bakterija nestane?Zasto se javljAju grcevi u nogama,da li
  mi nedostaje neki vitamin?Unapred hvala.

 3. Biljana says:

  Postovani,trudna sam oko 10-11 nedelja ((po misljenju doktora,jer
  zadnju menstruaciju sam dobila 3.10.2011,ali na ultrazvuku radjenom
  9.12.2011 utvrdjeno je da je beba vec formirana,cuju se otkucaji
  srca,vitalna je i mozda malo i veca nego sto bi trebala za taj period
  trudnoce(takodje zelim navesti da je moja majka u trudnoci sa mnom
  dobijala redovno menstruaciju prva 3 mjeseca,tako da prva tri mjeseca
  nije ni znala da je trudna)),skoro sam izasla iz
  bolnice,prebolovala sam varicele,pojavile su se oko 19.11.2011,bila
  sam na bolnickom lijecenju do 28.11.2011…misljenje svih lekara ovdje
  je da
  treba da prekinem trudnocu,navodno stetno uticu na plod…

  Navescu jos da imam 23 godine,i da mi je ovo druga trudnoca,iz prve
  imam divnu djevojcicu od 3 ipo godine…a voljela bih roditi i ovo ako
  postoje ikakve sanse da sve bude u redu!

  Molim vas za vase misljenje!

  Unaprijed Hvala!

  • Postovana,
   znam da je teska svaka odluka za prekid trudnoce, ali radi se o infekcije koja moze da dovede do ozbiljnih ostecenja ploda u prvih 12 nedelja.
   U svemu tome imate srece sto je to ipak mala trudnoca,obicno se infekcija kod trudnica koje nisu bolovale varichelu javi oko 20-e nedelje ili kasnije i tada zaista je tesko donijeti odluku , ai teze je utvrditi o kojem stepenu ostecenja ploda se radi, Promjene su na CNS, kozi..sto dostupnim pregledima ( ultrazvuk, testovi..) tesko moze sa sigurnoscu da se utvrdi i do kraja ste u strepnji sta ce biti sa bebom. Znate da neka ostecenja nerava , tek kasnije mogu da se utvrde ( kao recimo slusni zivac-koji dovodi do gluvoceitd)…
   Znam da je malo surovo, ali to su vam cinjenice.
   Odluku donosite VI , ali preveliki je rizik. :((
   Srdacan pozdrav.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arhiva