Postoje različite “trening” metode za jačanje mišića karličnog dna u cilju liječenja stres inkontinencije . Postoje različite vježbe stezanja i opuštanja mišića . Jedna od tih metoda je i ubacivanje vaginalnih konusa sa progresivno rastućom težinom , gdje žena stezanjem mišića vagine i karličnog dna pokušava da zadrži taj konus unutar vagine i tako jača mišiće. Ova metoda je pokazala dobre rezultate u liječenju stres inkontinencije.

Druga metoda , takodje neooperativna , čiji rezultati još nisu dovoljno ispitani sastoji se u stimulacij mišića preko elektroda koje se uvode u vaginu ili se lijepe na kožu perineuma.

Postoje takođe i sistemi koji pomoću magnetnog polja djeluju na ove mišiće. Pacijentkinje sjede na posebnu stolicu koja u unutrašnjosti generiše magnetno polje i tako djeluje na mišiće karličnog dna.

Vaginalni konusi ili popularno nazvane “vaginalne šišarke” služe za jačanje oslabljenih mišića dna karlice. Mišići karličnog dna , kao i svi drugi mišići mogu se ojačati treningom i fizičkim vježbanjem.

Ovo bi najbolje bilo raditi kao prevenciju dok još ne dodje do problema, ali ako je već došlo vježbe pomažu da se zaustavi proces.

Vježbe se mogu raditi tokom trudnoće, a nakon trudnoće pomažu da se proces regeneracije i oporavka mišića ide mnogo brže. Često žene nakon porođaja opisuju to stanje kao da više “ne osjećaju” mišiće karličnog dna , ovo vježbanje sa konusima je korisno i kad ne osjećate te mišiće jer ih mehanizmom povratnog refleksa ojačavaju. Posebnu korist od ove vrste vježbanja imaće žene u perimenopauzi jer ovakva gimnastika mišića spriječiće spad bešike i materice , nekontrolisano i nevoljno mokrenje pri kašljanju i kijanju itd.

Kako rade ovi vaginalni konusi -”šišarke” ?

Ubacuju se u vaginu slično kao tamponi. Nakon ubacivanja konusi teže da iskliznu/ispadnu iz vagine. Mišići se trude da ih zadrže svojim stezanjem -kontrakcijom isto kao u teretani kad se jačaju drugi mišići ovde se “biofeedback refleksom” mišići stežu (što ponekad daje i blagi osjećaj bola).

Kako koristiti ove konuse?

Najlakši konus služi za testiranje mišića , ubaci se u vaginu i u stojećem stavu žena proba da ih zadrži oko 1 min. Ako uspje prelazi na konus veće težine sve do onok koji ne može da zadrži i sa tim konusom treba započeti vježbanje.

Treba vježbati dva puta dnevno u stojećem stavi ili tokom šetnje.

U početku ćete konus moći da zadžite nekoliko trenutaka, ali upornim vježbanjem se postigne da se konus može zadržati do 10 minuta. Obično se to ostvari za 2-3 nedjelje vježbanja. Kad se to postigne prelazi se na vježbanje sa težim konusom.

Osim što se vraća osjećaj mišića korist ovoga je što se povećava i seksualna želja nakon vježbanja.

VEOMA VAŽNO je ne koristiti ove konuse kod upalnih procesa, krvarenja ili nekog drugog oboljenja, a najbolje se prije upotrebe konsultovati sa svojim ginekologom.

Konusi se čiste i održavaju veoma lako standardnim dezinfekcionim sredstvima koje treba dobro isprati vodom nakon čišćenja. Konuse ne treba kuvati u ključaloj vodi. Pri stavljanju može se koristiti gel-lubrikant.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arhiva