Ova bolest je vezana za trudnoću, obolijeva dio posteljice fetalnog porijekla.Grozdasta mola je benigni oblik tzv. gestacijske trofoblastne bolesti.
Posteljica u trudnoći, nastaje iz trofoblasta. Građena je od horionskog stabla s ravnomjerno raspoređenim finim tankim ograncima- horionskim resicama. Kod grozdaste mole fini ogranci resica zadebljaju i na mnogim mjestima postanu mjehurasti, ponekad do veličine zrna grožđa. Tako je i nastao naziv grozdasta mola.

Bolest je na sreću relativno rijetka komplikacija trudnoće. Epidemiološke studije pokazuju da je bolest češća u zemljama Azije i Dalekog istoka, 1:500 trudnoća, dok su podaci za Europu i SAD 1:2000 trudnoća.

Češće obolijevaju žene starije od 40 godina, one  s krvnom grupom A, žene koje su već imale molarnu trudnoću, a na pojavnost utječe i deficit vitamina A.
Razlikujemo dvije forme bolesti: potpunu molu (kompletnu) i nepotpunu (parcijalnu).  Kompletna mola nema zametka, čitava masa horionskih resica je mjehurasto izmijenjena. Čitava materica je ispunjena  masom vodenastih, mjehurastih  bobica. U 90%  kompletnih mola nalazi se  normalan kariotip 46 XX, ali su hromosomi samo očevog porijekla

Kod nepotpune mole nalaze se fokalne promjene horionskih resica, uz prisutnost fetalnih krvnih sudova i fetalnog tkiva.Fetus najčešće odumire u I tromjesečju trudnoće i pokazuje kromosomske abnormalnosti- triploidije
Oko 75% bolesnica sa molom ima benigni tijek bolesti,  u oko 20% slučajeva  bolest prelazi u invazivnu molu sa malignim potencijalom, a u oko 5% u horiokarcinom.

Simptomi:

  1. Maternica je upadljivo veća nego što odgovara trajanju-starosti  trudnoće.
  2. Vaginalno krvarenje   je najčešće prisutan simptom. Ponekad s krvlju izlaze i vodeni mjehurići. Tada je dijagnoza odmah jasna.
  3. Povećana je produkcija horionskog gonadotropnog hormona( HCG) uslijed bujanja trofoblastičnog tkiva.Ponekad su vrijednosti tog hormona  znatno povećane.
  4. Luteinske ciste jajnika nastaju kao rezultat povećane sinteze HCG-a, i prognostički su lošiji  znak. Spontano nestaju nakon terapije, ne operišu se.
  5. Ektopično bujanje trofoblasta u vidu plavocrvenih čvorova u zidui vagine- Huberovi čvorovi
  6. Hiperemeza/ prekomjerna povraćanja) i gestoze su posledica povećanog izlučivanja HCG-a u krvi majke, a javljaju se ređe.
  7. Hipertireoza zbog poticajnog djelovanja HCG-a na funkciju štitnjače, također rjeđi simptom.

Dijagnoza bolesti:

ULTRAZVUK I SERIJSKE VRIJEDNOSTI HORMONA

U današnje vrijeme, kada gotovo svaka trudnica  rano odlazi  na prvi ultrazvučni pregled, rijetko se mogu vidjeti molarne trudnoće sa gore navedenim simptomima.

Ultrazvučna slika kompletne mole je tipična, daju sliku «  sniježne oluje». Kako trudnoća napreduje postavljanje dijagnoze je olakšano, nidje nema ploda samo vodenasti mjehurići iz izmijenjene posteljice.

Ultrazvukom sa također prepoznaju i luteinske ciste jajnika ,obično obostrane i multilokularne građe. 

Color  Doplerom se vidi bogata vaskularizacija zbog pojačane invazije trofoblasta u zidove postojećih krvnih sudova, pa  se  koristi u dijagnostici i praćenju  toka bolesti nakon terapije.

Prisutnost obilno prokrvljenih područja  upučuje na invaziju. Vrijednosti indeksa otpora(RI) su niske.

Uz pomoć transvaginalnog  ultrazvuka i određivanja titra vrijednosti HCG-a u krvi čije  se lučenje i nakon uklanjanja mole može produžiti i trajati mjesecima, dijagnoza je obično jasna.

LIJEČENJE

Mola predstavlja opasnost za majčin organizam zbog obilnog krvarenja, moguće sepse, razvoja gestoza, metastaza u udaljene organe i mogućeg razvoja horiokarcinoma.
Opstetričko  pravilo je da se svaka mola što prije evakuiše iz materice.Zato postoji više mogućnosti.: izazvani pobačaj uz infuziju određenih medikamenata i hirurško odstranjenje maternice.

Kod žena koje žele sačuvati reproduktivnu funkciju radi se aspiracijska kiretaža materice sa evakuacijom molarnog tkiva.Kiretaža kod mole je najopasnija kiretaža koja uopće postoji, zbog povećane mogućnosti perforacije maternice, čija je zid kod mole mekan i istanjen, kao i zbog krvarenja iz otvorenih krvnih sudova prerastegnute materice.

Operacija je indikovanaa rijetko kod žena starijih od 40 godina sa večom  mogućnošću za nastanak postmolarnih komplikacija

Kontrola mole nakon evakuacije mole

Svrha kontrole tokom jedne do dvije godine nakon  terapije je otkrivanje trofoblastične aktivnosti i pravovremena intervencija da bi se spriječila maligna alteracija bolesti.

Kontrola se vrši kliničkim pregledima i ultrazvukom, RTG  pluća, serijskim određivanjem vrijednosti HCG- uz praćenje  titra, koji je i najsigurniji marker.

Tkivo trofoblasta, ako nije maligno promijenjeno, rijetki preživi 150 dana. Zato se određuje nivo HCG-a jednom nedeljno do negativnog nalaza, a zatim svaka dvije nedjelje tokom tri mjeseca  nakon uklanjanja mole, zatim mjesečno tokom slijedeća tri mjeseca, pa svaka dva mjeseca slijedećih šest mjeseci, a zatim svaka tri mjeseca tokom godine dana.

Prepručuje  se ne planira trudnoća narednih   godinu dana uz primjenu oralnih  kontraceptiva.

Profilaktična primjena kemoterapije po mnogim autorima nije opravdana.
Kriterijium za hemoterapije nakon uklanjanja mole su različiti, a tuglavnom se uvodi ako su  visoke vrijednosti HCG-a, prisutne luteinske ciste i ako je bolest ponovljena.

Prema tim kriterijumima oko 5-10% žena treba hemoterapiju zbog perzistentne bolesti.

Tagged with:
 

One Response to Grozdasta mola-Mola Hydatidosa

  1. Emma says:

    Thanky Thanky for all this good infomration!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arhiva