Redovno pitanje koje mi postavlja većina ljudi koje upoznajem i kojima kažem čime se bavim je : Zbog čega žene najčešće dolaze na pregled?

To me je navelo da sam napravio jednu mini analizu  za period od mjesec dana. Upisivao sam samo razloge zbog čega su žene dolazile na pregled. Onu prvu rečenicu: Došla sam zbog

I na osnovu rezultata te moje analize najčešći razlog posjete ginekologu su bili problemi sa menstruacijom.

Neredovna menstruacija je jedna od najčešćih menstrualnih bolesti. Vrlo često, neredovne menstruacije nisu razlog za brigu, ali ponekad one mogu biti signal zdravstvenih problema.

Kako znati šta je neredovna menstruacija?

Obično se kaže da redovna menstruacija dolazi svakih 28 dana, ali zapravo menstrualni ciklus svake žene je drugačiji. U zavisnosti od vašeg tjela i vaših hormona, menstruaciju možete dobiti svakih 20 ili je možete dobiti svakih 35 dana. Dobar način da utvrdite da li su vaše menstruacije redovne jeste da vodite evidenciju i izračunate broj dana između svake menstruacije. Ukoliko se one javljaju u približno jednakom broju dana između svakog ciklusa, znači da su vaše menstruacije redovne. Redovna menstruacija obično traje 5 dana, ali i krvarenje koje traje 3 do 7 dana je potpuno normalno.

Vodite KALENDAR MENSTRUACIJA . Upišite u tom kalendaru prvi dan kad je počela menstruacija i odredite znak kojim ćete obilježavati obilnu , bolnu ili oskudnu menstruaciju. Jedna djevojčica mi je skoro donijela kalandar i obilnu menstruaciju je označila sa velikim uloškom , oskudnu sa malim , a bolnu sa mrtvačkom glavom. Bilo mi je jasno odmah. Pitao sam je jel imaš bolne menstruacije? Da ,..do smrti me boli.

Kalendar će olakšati ginekologu , a i vama jer nećete imati neprijatnosti da se ne možete prisjetiti kad je počela ,koliko je trajala, jel bolna, obilna i..hiljadu drugih pitanja koje postavljaju ginekolozi i onda se nadjete kao na ispitu. Jednostavnije i njemu i vama ,pokažite kalendar.

Neredovne menstruacije nijesu rjetkost, one pogađaju oko 30 procenata žena u njihovim plodnim godinama.

Neredovna menstruacija je bilo koja vrsta krvarenja koja nije normalna u poređenju sa vašim uobičajenim menstrualnim ciklusom.

Ovo podrazumjeva kašnjenje ili preuranjenu menstruaciju, kao i bilo kakvo krvarenje između dva ciklusa. Može se javiti kao naročito obilno (menorrhagia) ili oskudno krvarenje. Mnoge žene doživljavaju neredovan menzis kao izostanak mentruacije, neprekidno krvarenje ili menstruacije koje se javljaju dva puta u jednom ciklusu.

Nakon prve menstruacije moguće je da narednih par menstruacija bude neredovno sve dok se hormonalni sistem potpuno ne razvije. Poremećaj nivoa hormona pred menopauzu također dovodi do neredovnih ciklusa. Emocije u velikoj mjeri mogu da utiču na na hormone koji regulišu ovaj ciklus tako da stres može da izazove poremećaj menstruacije. Smatra se da ne postoji apsolutno redovan menstrualni ciklus (osim kod žena koje uzimaju kontraceptivne pilule).

 • Izostanak menstruacije (amenoreja): Potpuni izostanak menstruacije je vrlo rijedak i može imati različite uzroke. Ponekad himen potpuno zatvara vaginu i sprečava izlivanje menstrualne krvi zbog čega dolazi do bolova i otoka. U drugim slučajevima izostanak je u vezi sa nepravilnim razvojem materice. Izostanak također mogu da izazovu: stres, nagli gubitak tjelesne težine, dugotrajna oboljenja, ciste. Menopauza je također razlog izostanka menstruacije.
 • Oligomenoreja je najčešći poremećaj ciklusa kod adolescentica i predstavlja poremećaj ritma ciklusa kada je razmak između dvije menstruacije produžen i veći od šest sedmica, ali kraći od jedne godine. Postoje primarna i sekundarna. Primarna oligomenoreja znači da su ciklusi produženi od prve menstruacije, menarhe, a sekundarna oligomenoreja se javlja nakon određenog razdoblja urednih menstrualnih ciklusa.
 • Obilne menstruacije (menoragije): Menstruacija koja traje duže od 8 dana i dovodi do obilnog krvarenja svijetlo crvene boje sa ugrušcima smatra se poremećenom. Obično su uzrok tome fibriomi-tumori materice koji imaju vlaknastu građu. Infekcije materice i jajovoda, kao i upotreba intrauteralnih kontraceptivnih sredstava također mogu biti uzrok menoragije.
 • Krvarenja između menstruacija (metroragija): Može se javljati u različitim oblicima od takčastih do obilnih krvarenja. Uzrok ovome mogu biti intrauteralna kontraceptivna sredstva, pilule za kontracepciju, tumori grlića i materice.
 • Bolne menstruacije (dismenoreja): One su mnogo češće kod žena koje nisu rađale. Bolovi se obično javljaju neposredno prije ili na samom početku menstruacije i traju jedan do dva dana kada je krvarenje najobilnije. Ako dismenoreja nije posledica nekog oboljenja, onda je ona izazvana prekomjernom proizvodnjom prostaglandina. To je primarna dismenoreja. Sekundarna dismenoreja započinje dva ili više dana pre dobijanja menstruacije, pogoršava se tokom menstruacije i traje duže od primarne. Uzrok ovom oboljenju može da bude infekcija organa male karlice ili neko drugo oboljenje pa je najbolje obratiti se ljekaru.
 • PMS (predmenstrualni sindrom): predstavlja cikličnu pojavu različitih vrsta tegoba koje se obično kod žena javljaju 5-10 dana pred dobijanje menstruacije. Simptomi su vrlo različiti kao i njihova učestalost. Najčešći simptomi su: nervoza, razdražljivost, pojačana psihička osjetljivost, plačljivost, stalan osećaj gladi, naduvenost, naduvenost grudi, pojačana želja za slatkišima. Uz njih često se javljaju: akne, glavobolja, grlobolja, mučnina, trapavost, osip, bolovi u krstima… Oni nestaju prvog dana menstrualnog krvavljenja. Ne postoji konkretan lijek za PMS jer kod svake žene su problemi individualni. Ali je utvrđeno da kod žena koje su posebno osetljive i imaju izražen PMS pomaže način ishrane. U periodu PMS-a trebalo bi izbegavati kafu i sve druge proizvode koji sadrže kofein, suviše slanu hranu jer zadržava vodu u organizmu i pojačava osećaj nadutosti, alkohol i hladne napitke, a unositi što više voća i povrća i što je moguće lakšu hranu kao i magnezijum.

 

 

44 Responses to Neredovne menstruacije

 1. sofi says:

  Pomozite!
  Ne znam sta da radim imam 14 godina i dobila sam pre 2-3 godine i ovo mi je prvi put da nemam menstruaciju 2 meseca.
  Nisam isla kod lekara.
  Jako se bojim sta ce mi reci.

 2. misko says:

  Oprostite ,situacija je ovakva imala sam u 12. Mj. Mali kontakt dodirivanja spolovima…nije bilo nista strasno noo ja sam si nakon toga umislila da sam trudna jer nisam nikad imala spolni odnos ni takvo sto,11.1 sam dobila te 14. 2 sada je 23.3 a jos nisam tako da mozete li mi reci sta da radim i je li moguca trudnoca…panicarimmm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arhiva