Skoro sam učestvovao u jednom seminaru koji je okupio ugledne kolege iz C.Gore  i okruženja koji se bave problemima bračne neplodnosti , koji rade u klinikama za vantjelesnu oplodnju i koji prate napredak ove grane medicine.

Novi stavovi koji su proistekli iz iskustva u pripremi za vantjelesnu oplodnju i samom procesu ispitivanja uzroka neplodnosti su : da se granica potrebnih analiza malo prešla i da smo i mi ljekari/ginekolozi, a i pacijenti koji samoinicijativno ponekad rade analize bili skloni da tražimo neke analize koje,  kad se bude pošten i prizna, nisu toliko neophodne.

Ne tako davno, ako ne i sada neki ginekolozi su tražili da žena uradi hormonske analize 7, 14 i 21 dana menstrualnog ciklusa i to sve polne hormone FSH, LH, estradiool, prolaktin, progesteron,testosteron…Što je totalno nepotrebno izlaganje troškovima i maltretiranje pacijenata.

Cilj tih hormonskih ispitivanja je bio da se dokaže funkcija jajnika ili prostije da li žena ima ovulaciju .

Ako se sada ultrazvukom prati rast folikula  i ako se zna da se nakon ovulacije stvara tzv.žuto tjelo na jajniku koje luči hormon progesteron , pa zar nije dovoljno nakon praćenja rasta folikula uraditi samo taj progesteron 21 dana i potvrditi da postoji ovulacija i da nakon nje se formira neophodno žuto tjelo koje luči ovaj važni hormon koji priprema matericu da prihvati oplodjenu jajnu ćeliju.

Može i tako, za početak.Veoma jednostavno, za ženu lako, a za nas dosta informacija. Ako je taj progesteron nizak i ako nema rasta folikula onda krenuti dalje sa ispitivanjem.

Ovo je samo jedan prmjer., a mnogo ih je

Testiranje na Chlamydiu trachomatis , besomučno ponavljanje enzimskih testova koji dokazuju antitjela i koji su dugo pozitivni i nakon perioda infekcije.

Nepotrebne operacije, intervencije , …

I onda jedna koleginica dobro reče . To je LABORITIS  sindrom od kojeg boluju i dalje neki doktori i sa njima i svi oni koji misle da je doći do dijagnoze i pravog uzroka bolesti moguće jedino ako uradimo što više analiza, testova,…

Zaboravili smo da ponekad i iskrena, otvorena i detaljna  priča o samom problemu ili dobra anamneza kako bi mi medicinari rekli , ili narodski slušanje , otkrije nam rješenje.

One Response to Laboritis

  1. check this out says:

    An interesting discussion is worth comment. I think that you should write more on this topic, it might not be a taboo subject but generally people are not enough to speak on such topics. To the next. Cheers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arhiva