Strah od nezeljene trudnoce  uz strah od polno prenosive bolesti su dva najcesca razloga koja umanjuju uzivanje u seksualnim odnosima kod mnogih parova. Zastita od nezeljene trudnoce ili poznatija kao kontracepcija nije problem sa kojim se susrecemo od skoro. Ljudi su se poceli baviti veoma rano u nasoj civilizaciji ovim problemom. Zanimljiva je istorija kontracepcije..

Još u starim medicinskim tekstovima Egipćana, Jevreja, Grka i Rimljana opisane su razne metode sprječavanja začeća. Riblji mjehur bio je preteča prezervativa još od antičkih vremena. Stari Egipćani su prve oblike prezervativa pravili od lana i papirusa hiljadu godina prije nove ere u cilju sprečavanja neželjene trudnoće i polnih bolesti.

Egipćanke su prve počele da koriste životinjsku baljegu (najpre od slona, a zatim i krokodila) za sprječavanje neželjenih trudnoća, u kombinaciji sa medom i još nekim sastojcima koji su se unosili direktno u vaginu.

Za kontracepciju su takođe, korišćeni razni čajevi i bilje: sok od limuna i divlja šargarepa. Žene u Vizantiji skupljale su morske sunđere, umakale ih u limun i stavljale u vaginu, žene u drevnoj Kini pile su živu a Indijke sjeme šargarepe.

U Aristotelovoj knjizi «Historia Animalium» koja datira iz IV veka pre nove ere piše: «Neki sprečavaju začeće podmazujući matericu na koju padne sjeme uljem kedra ili tamjanom pomješanim sa maslinovim uljem”.

Grčki ljekar Soranus napisao je jedan od prvih ginekoloških priručnika. On je savjetovao da bi žena trebalo da zaustavi dah tokom ejakulacije, da zabaci glavu unazad i da zatim brzo ustane, sjedne savijenih koljena i nacera se na kijanje . Tako bi, po njegovom mišljenju, izbjegla začeće.

Najraniji dokazi upotrebe kondoma u Evropi dolaze sa prikaza na pećinskim crtežima u Combarelles u Francuskoj.

U 18. vjeku pojavljuju se kondomi napravljeni od životinjskog crjeva. Bili su prilično skupi, što je za nesrećnu posledicu imalo njihovu višekratnu upotrebu. Ova vrsta kondoma je u to vrjeme opisivana kao «oklop protiv zadovoljstva a paukova mreža protiv infekcije». Gumeni prezervativ razvijen je neposredno nakon pojave vulkanizacije. Kako se tehnologija proizvodnje gume unapređivala, tako su i kondomi postajali sve pouzdaniji, udobniji i raznovrsniji. Kondom je najvjerovatnije dobio ime po izvjesnom doktoru Condomu koji je britanskog kraja Čarlsa II opskrbljivao ovim kontraceptivnim sredstvom.


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arhiva